Linear Integrated Circuit Questions and Answers – Log and Antilog Amplifier

This set of Linear Integrated Circuit Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Log and Antilog Amplifier”.

1. Which of the following functions does the antilog computation required to perform continuously with log-amps?
a) In(x)
b) log(x)
c) Sinh(x)
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Log-amp can easily perform function such as In(x), Log(x), Sinh(x) to have direct dB display on digital voltmeter and spectrum analyser.

2. Find the circuit that is used to compress the dynamic range of a signal?
a)
Find the dynamic range of signal from the given diagram
b)
Find the log amps from the given diagram
c)
Find the grounded base transistor from the given diagram
d)
Find the feedback path from the given diagram
View Answer

Answer: a
Explanation: Log amps are used to compress the dynamic range of a signal. The fundamental log amp circuit consists of a grounded base transistor in the feedback path.

3. Find the output voltage of the log-amplifier
a) VO = -(kT)×ln(Vi/Vref)
b) VO = -(kT/q)×ln(Vi/Vref)
c) VO = -(kT/q)×ln(Vref/Vi)
d) VO = (kT/q)×ln(Vi/Vref)
View Answer

Answer: b
Explanation: the output voltage is proportional to the logarithm of input voltage.
VO =-(kT/q)×ln(Vi / Vref).
advertisement
advertisement

4. How to provide saturation current and temperature compensation in log-amp?
a) Applying reference voltage alone to two different log-amps
b) Applying input and reference voltage to same log-amps
c) Applying input and reference voltage to separate log-amps
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The emitter saturation current varies from transistor to transistor with temperature. Therefore, the input and reference voltage are applied to separate log-amps and two transistors are integrated close together in the same silicon wafer. This provides a close match of the saturation currents and ensures good thermal tracking.

5. The input voltage, 6v and reference voltage, 4 v are applied to a log-amp with saturation current and temperature compensation. Find the output voltage of the log-amp?
a) 6.314(kT/q)v
b) 0.597(kT/q)v
c) 0.405(kT/q)v
d) 1.214(kT/q)v
View Answer

Answer: c
Explanation: The output voltage of saturation current and temperature compensation log-amp, VO = (kT/q)×ln(Vi / Vref) =(kT/q)×ln(6v/4v) =(kT/q)×ln(1.5)
VO = 0.405(kT/q)v.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. Find the circuit used for compensating dependency of temperature in the output voltage?
a)
Find the temperature in output voltage from the given diagram
b)
Find the temperature dependence from the given diagram
c)
Find the log-amp with saturation from the given diagram
d)
Find the temperature sensitive resistance from the given diagram
View Answer

Answer: c
Explanation: The temperature dependence on the output voltage is compensated by connecting an op-amp which provide a non-inverting gain of [1+ (R2/ RTC)] at the output of the log-amp with saturation current compensation.
Now the output voltage becomes,VO = [1+ (R2/ RTC)]×[(kT/q)×ln(Vi / Vref)] Where, RTC –> temperature sensitive resistance with a positive co-efficient of temperature.

7. Determine the output voltage for the given circuit
Determine the output voltage for the given circuit
a) VO = Vref/(10-k’vi)
b) VO = Vref+(10-k’vi)
c) VO = Vref×(10-k’vi)
d) VO = Vref-(10-k’vi)
View Answer

Answer: c
Explanation: The output voltage of an antilog amp is given as, VO = Vref (10-k’vi)
Where k’ = 0.4343 (q/kt)×[(RTC/ (R2 +RTC)].
advertisement

8. Calculate the base voltage of Q2 transistor in the log-amp using two op-amps?
Calculate the base voltage of Q2 transistor in the log-amp using two op-amps
a) 8.7v
b) 5.3v
c) 3.3v
d) 6.2v
View Answer

Answer: c
Explanation: The base voltage of Q2 transistor, VB = [RTC / (R2 +RTC)]×(Vi) = [10kΩ/(5kΩ+10kΩ)]×5v =3.33v.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Linear Integrated Circuits.

advertisement

To practice all areas of Linear Integrated Circuits, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.