Linear Integrated Circuit Questions and Answers – Integrator – 1

This set of Linear Integrated Circuit Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Integrator – 1″.

1. The circuit in which the output voltage waveform is the integral of the input voltage waveform is called
a) Integrator
b) Differentiator
c) Phase shift oscillator
d) Square wave generator
View Answer

Answer: a
Explanation: Integrator circuit produces the output voltage waveform as the integral of the input voltage waveform.

2. Find the output voltage of the integrator
a) Vo = (1/R×CFt0 Vindt+C
b) Vo = (R/CFt0 Vindt+C
c) Vo = (CF/R)×t0 Vindt+C
d) Vo = (R×CFt0 Vindt+C
View Answer

Answer: a
Explanation: The output voltage is directly proportional to the negative integral of the input voltage and inversely proportional to the time constant RCF.
Vo = (1/R×CFt0 Vindt+C
Where C-> Integration constant and CF-> Feedback capacitor.

3. Why an integrator cannot be made using low pass RC circuit?
a) It require large value of R and small value of C
b) It require large value of C and small value of R
c) It require large value of R and C
d) It require small value of R and C
View Answer

Answer: c
Explanation: A simple low pass RC circuit can work as an integrator when time constant is very large, which require large value of R and C. Due to practical limitations , the R and C cannot be made infinitely large.
advertisement
advertisement

4. How a perfect integration is achieved in op-amp?
a) Infinite gain
b) Low input impedance
c) Low output impedance
d) High CMRR
View Answer

Answer: a
Explanation: In an op-amp integrator the effective input capacitance becomes CF×(1-Av). Where Av is the gain of op-amp. The gain is infinite for ideal op-amp. So, effective time constant of the op-amp integrator becomes very large which results in perfect integration.

5. The op-amp operating in open loop result in output of the amplifier to saturate at a voltage
a) Close to op-amp positive power supply
b) Close to op-amp negative power supply
c) Close to op-amp positive or negative power supply
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In practice, the output of op-amp never becomes infinite rather the output of the op-amp saturate at a voltage close to op-amp positive or negative power supply depending on the polarity of the input dc signal.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. The frequency at which gain is 0db for integrator is
a) f=1/(2πRFCF)
b) f=1/(2πR1CF)
c) f=1/(2πR1R1)
d) f=(1/2π)×(RF/R1)
View Answer

Answer: b
Explanation: The frequency at which the gain of the integrator becomes zero is f=1/(2πR1CF).

7. Why practical integrator is called as lossy integrator?
a) Dissipation power
b) Provide stabilization
c) Changes input
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: To avoid saturation problems, the feedback capacitor is shunted by a feedback resistance(RF). The parallel combination of RF and CF behave like a practical capacitor which dissipates power. For this reason, practical integrator is called as a lossy integrator.
advertisement

8. Determine the lower frequency limit of integration for the circuit given below.
Determine the lower frequency limit of integration for the circuit
a) 43.43kHz
b) 4.82kHz
c) 429.9kHz
d) 4.6MHz
View Answer

Answer: b
Explanation: The lower frequency limit of integration, f= 1/(2πRFCF) = 1/(2π×1kΩ×33nF) = 4.82kHz.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Linear Integrated Circuits.

advertisement

To practice all areas of Linear Integrated Circuits, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.