Linear Integrated Circuit Questions and Answers – High Speed & Precision Type Comparator

«
»

This set of Linear Integrated Circuit Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “High Speed & Precision Type Comparator”.

1. The special designed comparators are compatible with
a) RTL
b) MOS Logic
c) TTL
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The special designed comparator outperforms the op-amp type. They are optimized for the most desirable promoters like speed and accuracy. So, their output is compatible with RTL, DTL, TTL and MOS Logic.

2. Response time of comparators is defined as
a) Time interval between input and output crossing upper threshold voltage
b) Time interval between input and output function
c) Time interval between input and output crossing threshold logic
d) Time interval between input and output crossing lower threshold voltage
View Answer

Answer: c
Explanation: The response time of the comparator is the interval between the application of an input step function and the time output crosses the logic threshold voltage.

3. The voltage level at which the comparator saturated by a differential input equal to greater than a specified voltage is called
a) Zero output level
b) Positive output level
c) Negative output level
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The negative output level or output low voltage is the negative dc output voltage with comparator saturated by a differential input equal to or greater than specified voltage.
advertisement
advertisement

4. When the logic level of strobe output is at zero, then the output current is called
a) Strobe terminal current
b) Strobe current
c) Strobe threshold current
d) Strobe bias current
View Answer

Answer: b
Explanation: The strobe current is the current out of the strobe terminal when it is of the zero logic current.

5. The strobe release time is defined as
a) Time required for output to rise to logic threshold
b) Time required for input to rise to logic threshold
c) Time required for output to rise to zero logic
d) Time required for output to rise to one logic
View Answer

Answer: d
Explanation: The strobe release time is the time required for the output to rise to the logic threshold voltage after the strobe terminal has been driven from zero to the one logic level.

6. Which of the following comparator can operate from ±15 to down to +5v supply in op-amp?
a) µA741
b) µA311
c) µA351
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: µA311 precision comparator is designed for low level signal detection and high level output drive capability. So, it can operate from ±15v op-amp supplies down to the logic +5v supply used for IC logic.

7. Find the comparator that has slow response time
a) LM1414
b) µF311
c) ICL8001
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: LM1414 has slow response time typically of 30ns, where µAF311 & ICL800 has response time of 200ns and 250ns.
advertisement

8. Why ICL8001 op-amp comparator is preferred for most applications?
a) Low power consumption
b) High response time
c) High input current
d) Balanced input offset voltage
View Answer

Answer: a
Explanation: The important feature of ICL8001 is low power consumption. It consume power in the range of 30mw.

9. Which op-amp is preferred for application like high speed A-D converter and zero crossing detector.
a) ICL8001
b) LM1414
c) µA311
d) µA670
View Answer

Answer: d
Explanation: µA670 is a high speed differential voltage comparator with complementary TTL output. It has typical response time of 16ns and operates from supplies of ±4.5v – ± 6.5v.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Linear Integrated Circuits.

To practice all areas of Linear Integrated Circuits, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.