Linear Integrated Circuit Questions and Answers – Differential Amplifiers with Multiple Op-Amp – 1

This set of Linear Integrated Circuit Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Differential Amplifiers with Multiple Op-Amp – 1”.

1. Why differential amplifiers are preferred for instrumentation and industrial applications?
a) Input resistance is low
b) Produce amplified output
c) Amplify individual input voltage
d) Reject common mode voltage
View Answer

Answer: d
Explanation: Differential amplifiers are preferred in these applications because they are better able to reject common-mode voltage than single input circuits and present balanced input impedance.

2. Which of the following is a combination of inverting and non-inverting amplifier?
a) Differential amplifier with one op-amp
b) Differential amplifier with two op-amps
c) Differential amplifier with three op-amps
d) Differential amplifier with four op-amps
View Answer

Answer: a
Explanation: In differential amplifier with one op-amp both the inputs are connected to separate voltage source. So, if any one of the source is reduced to zero, differential amplifier acts as an inverting or non-inverting amplifier.

3. What will be the output voltage when Vx =0v?
(Where Vx –> inverting input terminal of differential amplifier with one op-amp)
a) Vo = -(1+R F/R1)*V1
b) Vo = -(1- R F/ R1)*V1
c) Vo = (1+ R F/ R1)*V1
d) Vo = (R F/ R1)*V1
View Answer

Answer: c
Explanation: When Vx =0v, the configuration is a non-inverting amplifier.
advertisement
advertisement

4. Compute the output voltage from the following circuit diagram?
Compute the output voltage Vo from the given circuit diagram
a) -17v
b) -27v
c) -39v
d) -15v
View Answer

Answer: b
Explanation: Since VB=0, the configuration becomes as an inverting amplifier. Hence, the output due to VA is
Vo = -(RF/R1)*VA = -(15kΩ/1.5kΩ)*2.7v = -10*2.7 = -27v.

5. Compute the output voltage if the input voltage is reduced to zero in differential amplifier with one op-amp?
a) Inverted Voltage
b) Same as the input voltage
c) Amplified inverted voltage
d) Cannot be determined
View Answer

Answer: d
Explanation: It is not mentioned clearly whether inverting input or non-inverting input is reduced to zero. Therefore, the output cannot be determined.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. The difference between the input and output voltage are -1v and 17v. Calculate the closed loop voltage gain of differential amplifier with one op-amp?
a) -51
b) 34
c) -17
d) 14
View Answer

Answer: c
Explanation: Voltage gain of differential amplifier with one op-amp, AD=Output voltage / Difference of input voltage
=> AD = 17v/-1v = -17v.

7. For the differential amplifier given below, determine the Vx and RF value. Assume that the circuit is initially nulled.
Determine the Vx and RF value by assuming that the circuit is initially nulled
a) Vx = -8v, RF = 9.9kΩ
b) Vx = 8v, RF = 9.9kΩ
c) Vx = -8v, RF = -9.9kΩ
d) Vx = 8v, RF = -9.9kΩ
View Answer

Answer: d
Explanation: The closed loop voltage gain, AD = -(RF/R1)
=> RF = -3*3.3kΩ = -9.9kΩ
The net output is given is VO=-(RF /R1)*(Vx-Vy)
=> Vx= Vy– Vo (-R1 /RF)
=> Vx = 6+6(3.3kΩ/9.9kΩ) = 6+2 = 8v.
advertisement

8. The gain of differential amplifier with one op-amp is same as that of
a) The inverting amplifier
b) The non-inverting amplifier
c) Both inverting and non-inverting amplifier
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The gain of differential amplifier is given as AD= -(RF /R1), which is equivalent to the output voltage obtained from the inverting amplifier.

9. Find the value of input resistance for differential amplifier with one op-amp. If R1 = R2=100Ω and RF = R3 =5kΩ.
a) RIFx = 110Ω; RIFy = 6.7kΩ
b) RIFx = 100Ω; RIFy = 5.1kΩ
c) RIFx = 150Ω; RIFy = 7.2kΩ
d) RIFx = 190Ω; RIFy = 9.0kΩ
View Answer

Answer: b
Explanation: The input resistance of inverting amplifier is RIFx = (R1) and the input resistance of non-inverting amplifier is RIFy = (R2+ R3)
=> ∴ RIFx = 100Ω and
=> RIFy =100+5kΩ =5.1kΩ.
advertisement

10. What is the net output voltage for differential amplifier with one op-amp
a) Vo = -(RF /R1)*Vx
b) Vo = -(RF /R1)*(Vx -Vy)
c) Vo = (1+RF /R1)*(Vx -Vy)
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The net output voltage for differential amplifier with one op-amp is given as Vo= -(RF /R1)*(Vx-Vy).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Linear Integrated Circuits.

To practice all areas of Linear Integrated Circuits, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.