Linear Integrated Circuit Questions and Answers – Active Filters – 1

This set of Linear Integrated Circuit Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Active Filters – 1”.

1. An electrical filter is a
a) Phase-selective circuit
b) Frequency-selective circuit
c) Filter-selective circuit
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: An electric filter is often a frequency selective circuit that passes a specified band of frequencies and blocks or alternates signal of frequencies outside this band.

2. Filters are classified as
a) Analog or digital
b) Passive or active
c) Audio or radio frequency
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Filters are classified based on the design technique (analog or digital), elements used for construction (active or passive) and operating range (audio or radio frequency).

3. Why inductors are not preferred for audio frequency?
a) Large and heavy
b) High power dissipation
c) High input impedance
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: At audio frequencies, inductor becomes problematic, as the inductors become large, heavy and expensive.
advertisement
advertisement

4. The problem of passive filters is overcome by using
a) Analog filter
b) Active filter
c) LC filter
d) A combination of analog and digital filters
View Answer

Answer: b
Explanation: The active filters enclose as a capacitor in the feedback loop and avoid using inductors, this way inductorless active filter are obtained.

5. What happens if inductors are used in low frequency applications?
a) Enhance inductor usage
b) No losses occurs
c) Degrades inductor performance
d) Low power dissipation
View Answer

Answer: c
Explanation: For low frequency applications more number of turns of wire must be used, which in turn adds to the series resistance degrading inductor’s performance.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. Find out the incorrect statement about active and passive filters.
a) Gain is not attenuated in active filter
b) Passive filters are less expensive
c) Active filter does not cause loading of source
d) Passive filters are difficult to tune or adjust
View Answer

Answer: b
Explanation: Typically active filters are more economical than passive filters. This is because of the variety of cheaper op-amp and the absence of inductor’s.

7. What are the most commonly used active filters?
a) All of the mentioned
b) Low pass and High pass filters
c) Band pass and Band reject filters
d) All-pass filters
View Answer

Answer: a
Explanation: All the mentioned filters use op-amp as active element and capacitors & resistors as passive elements.
advertisement

8. Choose the op-amp that improves the filter performance.
a) µA741
b) LM318
c) LM101A
d) MC34001
View Answer

Answer: b
Explanation: LM318 is a high speed op-amp that improves the filter’s performance through increased slew rate and higher unity gain-bandwidth.

9. Ideal response of filter takes place in
a) Pass band and stop band frequency
b) Stop band frequency
c) Pass band frequency
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The ideal response indicates the practical filter response and it lies within the pass band frequencies.
advertisement

10. Find out the low pass filter from the given frequency response characteristics.
a)
Find the low pass filter from the given diagram
b)
Find the constant gain from 0Hz from the given diagram
c)
Find the high cut-off frequency fH from the given diagram
d)
Find the pass band frequency from the given diagram
View Answer

Answer: a
Explanation: A low pass filter has a constant gain from 0Hz to high cut-off frequency fH.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Linear Integrated Circuits.

To practice all areas of Linear Integrated Circuits, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.