JavaScript Questions & Answers – Client-Side Frameworks

«
»

This set of Javascript Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Client-Side Frameworks”.

1. The libraries that build a new higher-level API for client-side programming is ____________
a) Library
b) Framework
c) APIs
d) Script
View Answer

Answer: b
Explanation: Many web developers find it useful to build their web applications on top of a client side framework library. These libraries are “frameworks” in the sense that they build a new higher-level API for client-side programming on top of the standard and proprietary APIs offered by web browsers: once you adopt a framework, your code needs to be written to use the APIs defined by that framework.
advertisement

2. Which of the following is not a framework?
a) jQuery
b) .NET
c) JavaScript
d) Cocoa
View Answer

Answer: c
Explanation: One of the most popular frameworks is jQuery which is used in web development. Here, JavaScript is a scripting language and not a framework.

3. Which of the following frameworks focuses on DOM and Ajax utilities?
a) jQuery
b) Prototype
c) Dojo
d) Both jQuery and Prototype
View Answer

Answer: d
Explanation: DOM stands for data object modulation. The Prototype library focuses on DOM and Ajax utilities like jQuery does, and adds quite a few core-language utilities as well.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What is the purpose of the Dojo framework?
a) Focuses on DOM and Ajax utilities
b) Advertises incredible depth
c) Ajax utilities
d) Modular
View Answer

Answer: b
Explanation: The Dojo toolkit is an open-source modular toolkit containing a JavaScript library that is designed for rapidly creating JavaScript/Ajax-based websites and cross-platform applications. Dojo is a large framework that advertises its “incredible depth.” It includes an extensive set of UI widgets, a package system, a data abstraction layer, and more.

5. Which is the in-house library of Yahoo!?
a) Dojo
b) YUI
c) Prototype
d) Closure
View Answer

Answer: b
Explanation: YUI is the in-house library of Yahoo!, and it is used on their home page. The Yahoo User Interface Library is a discontinued open-source JavaScript library for building richly interactive web applications using techniques such as Ajax, DHTML, and DOM scripting.
Check this: Programming MCQs | MCA MCQs
advertisement

6. What does Dojo and YUI have in common?
a) Facilitates DOM utilities and UI Widgets
b) Does not facilitates DOM utilities and UI Widgets
c) Client-side library
d) Server-side library
View Answer

Answer: a
Explanation: Like Dojo, it is a large, all-encompassing library with language utilities, DOM utilities, UI widgets, and so on. There are actually two incompatible versions of YUI, known as YUI 2 and YUI 3.

7. What are the two incompatible versions of YUI?
a) YUI1 and YUI2
b) YUI2 and YUI4
c) YUI1 and YUI3
d) YUI2 and YUI3
View Answer

Answer: a
Explanation: YUI stands for yahoo user interface. Like Dojo, it is a large, all-encompassing library with language utilities, DOM utilities, UI widgets, and so on. There are actually two incompatible versions of YUI, known as YUI 2 and YUI 3.
advertisement

8. Which of the following framework was used by Google for Gmail?
a) Dojo
b) GWT
c) Closure
d) YUI
View Answer

Answer: c
Explanation: The Closure library is the client-side library that Google uses for Gmail, Google Docs, and other web applications. This library is intended to be used with the Closure compiler, which strips out unused library functions.

9. Which of the following is a web application API framework?
a) Dojo
b) YUI
c) GWT
d) jQuery
View Answer

Answer: c
Explanation: GWT, the Google Web Toolkit defines a web application API in Java and provides a compiler to translate your Java programs into compatible client-side JavaScript whereas Google Closure Tools is a set of tools to help developers build rich web applications with JavaScript.
advertisement

10. Which is more widely used than GWT in Google?
a) Closure
b) Dojo
c) Procedure
d) jQuery
View Answer

Answer: a
Explanation: Google Closure Tools is a set of tools to help developers build rich web applications with JavaScript. GWT is used in some of Google’s products, but it is not as widely used as their Closure library.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Javascript Programming.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.