Java MCQ – Methods

This section of our 1000+ Java MCQs focuses on Methods of Java Programming Language.

1. What is the return type of a method that does not return any value?
a) int
b) float
c) void
d) double
View Answer

Answer: c
Explanation: Return type of a method must be made void if it is not returning any value.

2. What is the process of defining more than one method in a class differentiated by method signature?
a) Function overriding
b) Function overloading
c) Function doubling
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Function overloading is a process of defining more than one method in a class with same name differentiated by function signature i:e return type or parameters type and number. Example – int volume(int length, int width) & int volume(int length , int width , int height) can be used to calculate volume.

3. Which of the following is a method having same name as that of it’s class?
a) finalize
b) delete
c) class
d) constructor
View Answer

Answer: d
Explanation: A constructor is a method that initializes an object immediately upon creation. It has the same name as that of class in which it resides.
advertisement
advertisement

4. Which method can be defined only once in a program?
a) main method
b) finalize method
c) static method
d) private method
View Answer

Answer: a
Explanation: main() method can be defined only once in a program. Program execution begins from the main() method by java runtime system.

5. Which of this statement is incorrect?
a) All object of a class are allotted memory for the all the variables defined in the class
b) If a function is defined public it can be accessed by object of other class by inheritation
c) main() method must be made public
d) All object of a class are allotted memory for the methods defined in the class
View Answer

Answer: d
Explanation: All object of class share a single copy of methods defined in a class, Methods are allotted memory only once. All the objects of the class have access to methods of that class are allotted memory only for the variables not for the methods.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. What will be the output of the following Java program?

  1.     class box 
  2.     {
  3.         int width;
  4.         int height;
  5.         int length;
  6.         int volume;
  7.         void volume(int height, int length, int width) 
  8.         {
  9.              volume = width*height*length;
  10.         } 
  11.     }    
  12.     class Prameterized_method
  13.     {
  14.         public static void main(String args[])
  15.         {
  16.             box obj = new box();
  17.             obj.height = 1;
  18.             obj.length = 5;
  19.             obj.width = 5;
  20.             obj.volume(3,2,1);
  21.             System.out.println(obj.volume);        
  22.         } 
  23.      }

a) 0
b) 1
c) 6
d) 25
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
output:

advertisement
$ Prameterized_method.java
$ Prameterized_method
6

7. What will be the output of the following Java program?

advertisement
  1.     class equality 
  2.     {
  3.         int x;
  4.         int y;
  5.         boolean isequal()
  6.         {
  7.             return(x == y);  
  8.         } 
  9.     }    
  10.     class Output 
  11.     {
  12.         public static void main(String args[])
  13.         {
  14.             equality obj = new equality();
  15.             obj.x = 5;
  16.             obj.y = 5;
  17.             System.out.println(obj.isequal());
  18.         } 
  19.     }

a) false
b) true
c) 0
d) 1
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
output:

$ javac Output.java
$ java Output 
true

8. What will be the output of the following Java program?

  1.     class box 
  2.     {
  3.         int width;
  4.         int height;
  5.         int length;
  6.         int volume;
  7.         void volume() 
  8.         {
  9.              volume = width*height*length;
  10.         } 
  11.     }    
  12.     class Output 
  13.     { 
  14.         public static void main(String args[])
  15.         {
  16.             box obj = new box();
  17.             obj.height = 1;
  18.             obj.length = 5;
  19.             obj.width = 5;
  20.             obj.volume();
  21.             System.out.println(obj.volume);        
  22.         } 
  23.     }

a) 0
b) 1
c) 25
d) 26
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
output:

$ javac Output.java
$ java Output
25

9. In the following Java code, which call to sum() method is appropriate?

  1. class Output 
  2. {
  3.  
  4.         public static int sum(int ...x)
  5.         {
  6.              int total;
  7.              // ...do the sum...
  8.              return total; 
  9.         }
  10.         static void main(String args[]) 
  11.         {    
  12.              sum(10);
  13.              sum(10,20);
  14.              sum(10,20,30);
  15.              sum(10,20,30,40);
  16.         } 
  17. }

a) only sum(10)
b) only sum(10,20)
c) only sum(10) & sum(10,20)
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: sum is a variable argument method and hence it can take any number as an argument.

10. What will be the output of the following Java program?

  1.     class area 
  2.     {
  3.         int width;
  4.         int length;
  5.         int volume;
  6.         area() 
  7.         {
  8.            width=5;
  9.            length=6;
  10.         }
  11.         void volume() 
  12.         {
  13.              volume = width*length*height;
  14.         } 
  15.     }    
  16.     class cons_method 
  17.     {
  18.         public static void main(String args[])
  19.         {
  20.             area obj = new area();
  21.             obj.volume();
  22.             System.out.println(obj.volume);        
  23.         } 
  24.     }

a) 0
b) 1
c) 30
d) error
View Answer

Answer: d
Explanation: Variable height is not defined.
output:

$ javac cons_method.java
$ java cons_method
error: cannot find symbol height
Sanfoundry Global Education & Learning Series – Java Programming Language.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.