Irrigation Engineering Questions and Answers – Water Requirements – Crop Season and Indian Agriculture

«
»

This set of Irrigation Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Water Requirements – Crop Season and Indian Agriculture”.

1. Which of the following is not a top Cotton growing state in India?
a) Gujarat
b) Maharashtra
c) Andhra Pradesh
d) Bihar
View Answer

Answer: d
Explanation: Cotton is generally grown in black soil. Major cotton-producing states are Gujarat, Maharashtra, Andhra Pradesh, Telangana, Karnataka, etc.
advertisement

2. Which one below is an example of the overlapping crop?
a) Tobacco
b) Wheat
c) Millets
d) Sugarcane
View Answer

Answer: d
Explanation: When a crop of one season extends into another season, the overlapping condition exists; crops of both the season require water simultaneously. The extra amount of water required for this purpose is called over-lap allowance. Sugarcane is an example of this kind.

3. Heavy retentive soil is favorable for which type of crop?
a) Sugarcane and Rice
b) Maize
c) Gram and fodder crops
d) Cotton
View Answer

Answer: a
Explanation: Heavy retentive soils contain 40% clay and tend to be more fertile is suitable for raising crops like sugarcane and rice requiring more water. Gram and fodder crops require less water, suitable in light sandy soil (2-8% clay). Cotton and maize require a normal amount of water.

4. What is the crop ratio of Kharif to rabi crops?
a) 1:2
b) 1:4
c) 1:3
d) 2:1
View Answer

Answer: a
Explanation: Crop ratio can be defined as the ratio of areas under the crops of two main seasons. The Kharif area is one-half of the rabi area as this value is generally 1:2.

5. Which one the following combination is incorrect?
a) Kharif crops – Rice, maize
b) Rabi crops – Wheat, mustard
c) Zaid crops – cotton, sugarcane
d) Cash crops – jute, tobacco
View Answer

Answer: c
Explanation: The zaid crops are the short term crops grown during the period between Rabi and Kharif crops i.e from March to June. They are best grown in summers and some common examples are cucumber, pumpkin, watermelon, and muskmelon.
advertisement

6. Groundnut requires paleo watering before sowing.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Groundnut is generally grown as a Kharif crop and relies much on rainfall, but the productivity is low. To increase productivity paleo and irrigation is considered as basic input and rainfall as a supplement.

7. Who is the ‘Father of Indian Green Revolution’?
a) Dr. William Gaude
b) Dr. M.S Swaminathan
c) Norman Borlaug
d) Dr. Varghese Kurien
View Answer

Answer: b
Explanation: Swaminathan is known for his leadership and success for developing the production level of food grains. He stressed on adopting the best scientific techniques and promoting organic farming.

8. Which Indian state is Worlds first organic state?
a) Punjab
b) Assam
c) Arunachal Pradesh
d) Sikkim
View Answer

Answer: d
Explanation: In January 2016, Sikkim became India’s first “100 percent organic state” and has been awarded UN Future Policy Gold Award 2018 for best policies. All the farming in Sikkim is carried out without the use of fertilizers and pesticides making agriculture more eco-friendly activity.

9. Which state leads to the consumption of fertilizers?
a) Haryana
b) Punjab
c) Andhra Pradesh
d) UP
View Answer

Answer: a
Explanation: Punjab is ranked first with 184 Kg/hectare fertilizer consumption followed by Haryana, Andhra Pradesh, and UP. The Overall average consumption in India is 90 Kg/hectare.

10. In crop-rotation, a cash crop may be followed by a fodder crop, which is then followed by soil renovating crop like ________
a) Rice
b) Maize
c) Oats
d) Grams and pulses
View Answer

Answer: d
Explanation: Grams and pulses are leguminous plants which increase the fertility of the soil by fixing environmental nitrogen with the help of Rhizobium bacteria. This helps reducing crop diseases and wastage due to insects and hence increases overall crop yield.
advertisement

11. What are the climatic conditions required for growing rice?
a) Fertile clay soil, 70-200 cm rainfall, temperature 20°C-27°C
b) Fertile soil, 50-75 cm rainfall, temperature 20°C-25°C
c) Nitrogen-rich soil, 50-80 cm rainfall, temperature 25°C-30°C
d) Sulfur-rich soil, 150-200 cm rainfall, temperature 15°C-20°C
View Answer

Answer: a
Explanation: Rice being a Kharif crop requires a warm climate, fertile soil, 70-200 cm rainfall, the temperature of 20°C initially and 27°C at the time of harvesting. West Bengal and Uttar Pradesh are the leading producers of rice in India.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Irrigation Engineering.

To practice all areas of Irrigation Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn