Irrigation Engineering Questions and Answers – Types of Irrigation

»

This set of Irrigation Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Irrigation”.

1. Natural sub-irrigation comes under Sub-surface irrigation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: It is category which comes under Subsurface irrigation as sometimes, water from leakage of pipes, channels goes underground and causes rise in water table and this helps in irrigation of crops nearby. Irrigation by natural processes is called natural sub irrigation.
advertisement

2. What is the other name for Flood Irrigation?
a) Flow Irrigation
b) Lift Irrigation
c) Surface Irrigation
d) Uncontrolled irrigation
View Answer

Answer: d
Explanation: Normally this of irrigation is practiced in alluvial and deltaic regions where river water level is available in hot seasons, with this the soil is kept submerged and thoroughly flooded with water to thorough saturation of land. The water can be supplied to the land by flow, or partly by flow and partly by lift.

3. In which of the following types of irrigation water is supplied to the crops throughout their crop period?
a) Perennial Irrigation
b) Flood Irrigation
c) Direct Irrigation
d) Storage Irrigation
View Answer

Answer: a
Explanation: In perennial irrigation, system water is supplied at a constant and continuous rate from perennial water sources, which get their supplies from melting snow, in accordance with the requirements of crop. Water is supplied by canal distribution system using a weir or reservoir.

4. Which of the following type of irrigation system is practised on small scale in India?
a) Natural sub-irrigation
b) Artificial sub-irrigation
c) Flood Irrigation
d) Lift Irrigation
View Answer

Answer: b
Explanation: It is a system in which open joint drains is artificially laid below the soil, to supply water to the soil by capillarity. So, therefore it is very costly and can only be practiced in special cases, like favorable soil conditions and for cash crops of good return.

5. What is the other name of perennial irrigation system?
a) Direct Irrigation
b) Storage Irrigation
c) Controlled Irrigation
d) Flood Irrigation
View Answer

Answer: c
Explanation: As perennial irrigation system works on perennial water sources, the flow of water in those sources can be controlled by the construction of canals, weirs, check dams, dams etc. So in this way there is no sudden rush of water during irrigation unlike in uncontrolled irrigation.
advertisement

6. In India most irrigation schemes fall under which category of irrigation?
a) River Canal Irrigation
b) Tank Irrigation
c) Combined System
d) Lift Irrigation
View Answer

Answer: b
Explanation: In this system solid barrier, such as a dam or a storage weir is constructed across the river and water is stored. Volume of storage required depends upon requirements of crops, or hydroelectric power generation and flow of water in the river, unlike the other type of irrigation systems.

7. What type of irrigation scheme uses pick-up weir?
a) Combined System
b) Storage Irrigation
c) Direct Irrigation
d) Perennial Irrigation
View Answer

Answer: a
Explanation: In this system water is first stored at upstream side of the dam for power generation and then discharged back into the river at the downstream side of the dam. Thus, sufficient quantity of flow is again available in the river. At a suitable place in downstream pick-up weir is constructed to divert water to canals.

8. Diversion scheme, comes under which type of irrigation system?
a) Direct Irrigation
b) Storage Irrigation
c) Flow Irrigation
d) Inundation Irrigation
View Answer

Answer: a
Explanation: In direct irrigation system water is directly diverted to the canal without storing water. For this system low diversion weir or diversion barrage is constructed across the river. So, this gives the diversion scheme for direct irrigation system over the other systems of irrigation.

9. In what type of irrigation system land property gets submerged?
a) Combined System
b) Storage Irrigation
c) Perennial Irrigation
d) Flow Irrigation
View Answer

Answer: b
Explanation: In storage irrigation system a solid structure such as dam, it forms a reservoir at the upstream side of the dam. Due to this, some land property gets submerged.
advertisement

10. Irrigation from wells is what type of irrigation system?
a) Lift Irrigation
b) Tank Irrigation
c) Direct Irrigation
d) Flow Irrigation
View Answer

Answer: a
Explanation: In lift irrigation system mechanical means are used to supply water to the crops for irrigation. This is quite the case of wells where by mechanical means water is supplied for irrigation.

11. What type of irrigation system needs mechanical means to supply water for irrigation?
a) Combined System
b) Storage Irrigation
c) Lift Irrigation
d) Perennial Irrigation
View Answer

Answer: c
Explanation: Unlike any other irrigation systems lift irrigation system is used in when water supply is at too low level to run by gravitation on to the land. So, in such cases water is needed to be lifted by mechanical means for irrigation.

12. In which of the following types of irrigation systems hydroelectric power can be generated?
a) Storage Irrigation
b) Perennial Irrigation
c) Flood Irrigation
d) Lift Irrigation
View Answer

Answer: a
Explanation: Dams are constructed in this type of irrigation system, which leads to formation of reservoir on the upstream side of the dam. The hydroelectric power is generated when water is released through the dam for irrigation, or any other multipurpose, or when reservoir is full.

13. What type of irrigation system is based merely on gravitation?
a) Flow Irrigation
b) Direct Irrigation
c) Lift Irrigation
d) Storage Irrigation
View Answer

Answer: a
Explanation: Flow irrigation is the type of irrigation in which supply of irrigation water is merely conveyed onto the land by the gravity flow or gravitation. In other words, water is supplied from higher grounds to lower grounds.
advertisement

14. What type of irrigation does this diagram represent?

a) Direct Irrigation
b) Storage Irrigation
c) Lift Irrigation
d) Flow Irrigation
View Answer

Answer: a
Explanation: Clearly the diagram shows a diversion weir constructed on the river it to divert water. Moreover two main canals are also present on upstream side of weir. So, on these descriptions of the diagram we can tell it is a direct irrigation system.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Irrigation Engineering.

To practice all areas of Irrigation Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn