Irrigation Engineering Questions and Answers – Important Dams of India

«
»

This set of Irrigation Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Important Dams of India”.

1. Nangal Dam is an example of ___________
a) diversion dam
b) storage dam
c) detention dam
d) arch dam
View Answer

Answer: a
Explanation: Nangal Dam is a subsidiary dam which is 95 feet high on the downstream of Bhakra on Satluj. This dam heads up the water of the river and then diverts it to off-taking canals from the banks. Bhakra dam and Talwara dam are storage dams.
advertisement

2. Which of the following dam is partly earthen and partly rockfill?
a) Tehri dam
b) Koyna dam
c) Sardar Sarovar dam
d) Bhakra dam
View Answer

Answer: a
Explanation: Koyna dam is a rubble-concrete dam built on Koyna river in Satara district Maharashtra. The Sardar Sarovar Dam is a gravity dam that is built on the river Narmada in Gujrat. Bhakra Dam is a concrete gravity dam.

3. Bhakra dam of India is located in the state of ________________
a) Punjab
b) Himachal Pradesh
c) Uttar Pradesh
d) Madhya Pradesh
View Answer

Answer: b
Explanation: Bhakra Dam is a concrete gravity dam which is 225 m high across Sutlej river in Himachal Pradesh. The main functions of the dam are flood control, Irrigation, Electricity and fish development.

4. The highest concrete gravity dam of India which is also the 2nd highest such dam of the world is _______________
a) Indira Sagar Dam
b) Cheruthoni Dam
c) Bhakra Nangal dam
d) Tehri Dam
View Answer

Answer: c
Explanation: Bhakra Nangal is the highest gravity dam in India with a height of 225 meters. It is built across the Sutlej river in Himachal Pradesh. Cheruthoni dam and Indira Sagar dam is also a concrete gravity dam whereas Tehri dam is earthen and rockfill dam.

5. Which of the following is the highest stone masonry gravity dam of India as well as of the world?
a) Ramganga dam
b) Nagarjuna Sagar dam
c) Hirakud dam
d) Mettur dam
View Answer

Answer: a
Explanation: Ramganga dam is earthen and rockfill dam which is 128 m high. Nagarjuna Sagar Dam is 125 m high, Hirakud dam is 59 m high, and the Mettur dam is 70 m high; they all are stone masonry gravity dams.
advertisement

6. Which project ranks first in the man-power utilization among the gigantic projects of its own kind in the world?
a) Nagarjuna Sagar Project
b) Bhakra Nangal Project
c) Damodar Valley Project
d) Indira Gandhi Canal
View Answer

Answer: a
Explanation: The main feature of the Nagarjuna Sagar Dam is the adoption of stone masonry that resulted in a large saving and created huge employment potential for the large labour force. It was designed and executed entirely by Indian Engineers.

7. Which of the following is a stone masonry dam?
a) Bhakra dam
b) Nagarjuna Sagar Dam
c) Hirakud dam
d) Tehri dam
View Answer

Answer: b
Explanation: Hirakud dam is a composite dam of earth, concrete, and stone-built across the Mahanadi River in Odisha. Bhakra Dam is a concrete gravity dam built across Sutlej River in Himachal Pradesh. Tehri Dam is a rock and earth-fill embankment dam in Uttarakhand.

8. The only arch dam of India is Idukki dam across Periyar River in Kerala state whose height is _____
a) 81 m
b) 143 m
c) 149 m
d) 169 m
View Answer

Answer: d
Explanation: The Idukki dam is a double curvature arch dam built across the Periyar river in Kerala. It is one of the highest arch dams in Asia with a height of 169 meters. The main purpose of the dam is power generation and is owned by Kerala State Electricity Board.

9. The highest dam of India is built on _______________
a) Jhelum River
b) Musi River
c) Kaveri River
d) Bhagirathi River
View Answer

Answer: d
Explanation: The highest dam of India is Tehri Dam with a height of 261 m which is built across Bhagirathi River, Uttarakhand. It is a rock and earth-fill embankment dam and is used for irrigation and power generation.
advertisement

10. The oldest dam of India is built on which river?
a) Krishna River
b) Kaveri River
c) Damodar River
d) Kallada River
View Answer

Answer: b
Explanation: The oldest dam of India is Kallanai (also known as Grand Anicut) is built across the Kaveri River and is situated near Salem (Tamil Nadu state). It was constructed by the Chola king Karikala.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Irrigation Engineering.

To practice all areas of Irrigation Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn