Irrigation Engineering Questions and Answers – Ground Water through Wells and Tubewells – Infiltration

«
»

This set of Irrigation Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Ground Water through Wells and Tubewells – Infiltration”.

1. The field measurement of infiltration is done by ____________________
a) potentiometer
b) lysimeter
c) infiltrometer
d) tensiometer
View Answer

Answer: c
Explanation: Infiltrometer is used for field measurement of infiltration. There are two types of infiltrometer – Single ring infiltrometer and Double ring infiltrometer. Single ring infiltrometer always overestimate because of the lateral movement of water and to overcome this double-ring infiltrometer is used.

advertisement

2. Which of the following is used for laboratory measurement of infiltration?
a) Infiltrometer
b) Rainfall Simulator
c) Tensiometer
d) Lysimeter
View Answer

Answer: b
Explanation: Rainfall simulators are used for laboratory measurement of infiltration and Infiltrometer is used for field measurement of infiltration. Lysimeter is used to measure evapotranspiration and tensiometer is used to measure capillary potential.

3. As the temperature increases, the rate of infiltration also increases.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The rate of infiltration is directly proportional to the temperature. As temperature increases, viscosity decreases and resistance to flow decreases and infiltration increases.

4. Sandy soil has more infiltration capacity as compared to clayey soil.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Soils having small pore size such as clay have low infiltration capacity than the soils having large pore size such as sandy soil. One exception is when the clay is present in dry conditions; the soil can develop large cracks which lead to higher infiltration capacity.
advertisement

5. Rate of infiltration determined by infiltrometer is less than the one determined by rainfall simulator.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The rate of infiltration measured by infiltrometer is more than the infiltration rate determined by the rainfall simulator. The rate of infiltration is directly proportional to the depth of surface retention. As the depth of retention is more in infiltrometer hence the rate of infiltration is more in infiltrometer.

6. Deep vertical movement of water in the ground is called as ____________________
a) infiltration
b) percolation
c) runoff
d) seepage
View Answer

Answer: b
Explanation: Infiltration is the process by which the water seeps into the surface strata of the earth to meet soil moisture deficiencies. Percolation is the deep vertical movement of water in the ground.

7. Vegetation cover or grass-cover _____________
a) increases the field capacity
b) decreases the field capacity
c) may increase or decrease the field capacity
d) have no effect on field capacity
View Answer

Answer: a
Explanation: Grass cover or vegetation cover increases the field capacity by trapping water and reducing the effect of raindrop compaction. Vegetation and grass cover also reduces the surface compaction of the soil which again allows for increased infiltration.

advertisement

8. What is the correct expression of Horton’s equation?
a) ft = fC + (fC – fO) e-K.t
b) ft = fC + (fC – fO) eK.t
c) ft = fC + (fO – fC) eK.t
d) ft = fC + (fO – fC) e-K.t
View Answer

Answer: d
Explanation: Horton’s equation assumes an infinite water supply at the surface i.e. it assumes the saturation conditions at the soil surface. The infiltration rate at any time‘t’ is given by –
ft = fC + (fO – fC) e-K.t
Where fC = final constant rate of infiltration at saturation, fO = initial rate of infiltration capacity, k is the decay constant depending upon soil and vegetation and t = time from the beginning of the storm.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Irrigation Engineering.

To practice all areas of Irrigation Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn