Irrigation Engineering Questions and Answers – Control and Training of Rivers

«
»

This set of Irrigation Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Control and Training of Rivers”.

1. Into how many categories the river training works are classified?
a) 2
b) 4
c) 3
d) 5
View Answer

Answer: c
Explanation: Based on the purpose of the river training works are undertaken, these works are classified into three categories. They are training for discharge, training for depth, and training for sediment.
advertisement

2. River training works are undertaken for effective disposal of floods and sediment loads.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: The main aspect of river training works is to confine the flow to the river channel itself and controlling and regulating the river bed configuration which in turn ensures the safe and effective disposal of floods and sediment load. The first and foremost aim of these works is to stabilize and train the river along a certain alignment.

3. Which category of river training work deals with flood control?
a) Training for Sediment
b) Low Water Training
c) Training for Depth
d) Training for Discharge
View Answer

Answer: d
Explanation: This work is undertaken for prime purpose of flood control. It aims to provide sufficient cross section for the safe passage maximum flood and makes the adjoining areas flood proof by construction of levees or dykes.

4. Which category of river training work helps in navigation of the channels?
a) Mean Water Training
b) Training for Depth
c) Training for Discharge
d) Training for Sediment
View Answer

Answer: b
Explanation: This work is primarily undertaken with the aim of providing adequate depth in the navigable channels even in low water periods. This is done by enhancing the flow in the desired channel by closing other channels by the process of bandalling.

5. What is the main aim of mean water training?
a) Effective Disposal of Suspended and Bed Loads
b) To Constant Velocity
c) Flood Control
d) Provide Sufficient Water Depth
View Answer

Answer: a
Explanation: The aim of mean water training is to provide effective disposal of suspended and bed loads, and thus preserve the channel in good shape.
advertisement

6. How types of methods are adopted for the training of rivers?
a) 7
b) 8
c) 5
d) 6
View Answer

Answer: a
Explanation: Generally seven methods are adopted for training rivers, which includes bank protection. These methods are namely; Levees, Guide Banks, Spurs, Artificial cut-offs, Pitched Islands, Miscellaneous Methods, and Pitching of Banks and provision of launching aprons.

7. How types of groynes are there?
a) 4
b) 2
c) 3
d) 5
View Answer

Answer: b
Explanation: Depending upon the material used for the construction of the groynes, they are classified into two types, namely impermeable groynes and permeable groynes.

8. What type of groyne does the diagram represent?
irrigation-engineering-questions-answers-control-training-rivers-q8
a) Sedimenting Groyne
b) Attracting Groyne
c) Repelling Groyne
d) Deflecting Groyne
View Answer

Answer: d
Explanation: The diagram shows a groyne taken perpendicular to the bank and it only deflecting the flow, and it is much shorter in length than the repelling groyne.

9. Groynes can be used with other training works depending upon the purpose they are used for.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Generally groynes are used for purposes like, protecting the bank, contracting a river channel to improve its depth, silting up the area by creating sack flow, and training the river along a certain course. So, therefore a groyne can be used with other training measures depending upon the purposes.
advertisement

10. Into how many groups groynes are classified according to the function they serve?
a) 2
b) 4
c) 3
d) 5
View Answer

Answer: b
Explanation: According to the function they serve, the groynes are classified into four groups, namely attracting groyne, repelling groyne, deflecting groyne, and sedimenting groyne.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Irrigation Engineering.

To practice all areas of Irrigation Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn