Irrigation Engineering Questions and Answers – Canal Regulation

«
»

This set of Irrigation Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Canal Regulation”.

1. The quantity of water that can be diverted from the river into the main canal has no dependency on which of the following factor?
a) The water available in the river
b) The capacity of the main canal
c) Water demand of the branch canals
d) The capacity of the branch canal
View Answer

Answer: d
Explanation: This method of distribution of available water into various canals is called canal regulation and the flow from the main canal is followed by the branch canals and then to the distributaries. The flow distribution depends on the demand for water on various canals.
advertisement

2. In case of high demand but insufficient supplies, all the smaller channels are made to run simultaneously and continuously with reduced supplies.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: This alternative is generally not preferred as it causes siltation, weed growth, seepage, and water-logging. To compensate for these disadvantages and provide time for sufficient inspections and repairs of the channels, distributaries are made to run turn by turn with full supplies.

3. Which of the following combination is wrong?
a) Roster – Indication of allotted supplies to different channels
b) Flexible regulation – Allocation of supplies with anticipated demand
c) Head regulator – Regulation of discharge in the canal
d) Chak – Command area of an inlet
View Answer

Answer: d
Explanation: Chak is the command area of an outlet. It is a function of operating characteristics of the system, peak design requirement of an outlet and field application rate.

4. Which of the following characteristics is wrong about extensive irrigation?
a) The irrigation extends to a large area with the lowest available supply
b) Agricultural production and protection against famine will be at optimum levels
c) The crop production will be minimal per unit of available water
d) It creates a perpetual scarcity of water
View Answer

Answer: c
Explanation: In spite of the fact that this method requires good control and monitoring on the release of water, it is usually adopted in India. The production would be the maximum per unit of available water, though it may not be optimum of the land covered.
advertisement

5. What are the categories of the entire water conveyance system?
a) The primary distribution system and secondary distribution system
b) The primary distribution system, the secondary distribution system, and Water allowance
c) The primary distribution system, secondary distribution system, and tertiary distribution system
d) The primary distribution system, secondary distribution system, tertiary distribution system, and Water allowance
View Answer

Answer: c
Explanation: An integral management system designed to deliver a constant flow of water among irrigators along a tertiary canal is called Warabandi. This entire water conveyance system is divided into Primary, Secondary and Tertiary distribution system. Water allowance is just a certain rate of flow which is allocated to each unit of C.C.A in this warabandi system.

6. Which of the following statement is wrong?
a) The primary and secondary distribution system is fully controlled by the State Irrigation Department
b) The tertiary system is managed by farmers
c) The distribution of water managed by farmers is done on a seven-day rotation basis
d) Water allowance is not a compromise between the likely demand and the supply for a given project
View Answer

Answer: d
Explanation: The value of water allowance decides the carrying capacities of the water-courses and the distributaries. Hence, it is generally a compromise between the likely demand and the supply for a given project.

7. What is the correct formula for Flow Time in an hour for an individual farmer?
a) (FT for the unit area) x (area of farmer’s fields) + (his bharai – his jharai)
b) (FT for the unit area) x (area of farmer’s fields) – (his bharai – his jharai)
c) FT for the unit area + (his bharai – his jharai)
d) FT for the unit area – (his bharai – his jharai)
View Answer

Answer: a
Explanation: The formula for the flow time an hour for an individual farmer after the allowance of Bharai and Jharai timings is –
(FT for the unit area) x (area of farmer’s fields) + (his bharai – his jharai)
Bharai is generally zero in case of the tail (i.e. the last farmer) and Jharai is usually zero for all except for the tail.
advertisement

8. What is the formula for the Flow Time for the unit area in hours?
a) 168 – (total Bharai – total Jharai) / Total area to be irrigated by the water-course
b) 168 + (total Bharai – total Jharai) / Total area to be irrigated by the water-course
c) 168 – (total Bharai – total Jharai)
d) 168 + (total Bharai – total Jharai)
View Answer

Answer: a
Explanation: The distribution is done on the basis of seven-day rotation i.e. 24 x 7 = 168 hours.
The bharai time is debited from the common pool time of 168 hours and that value of bharai which is not efficient for field applications, the tail end farmer is compensated and allowed a certain recovery of the bharai time is called jharai.
Hence, the formula for Flow Time for a unit area of a land holding is given as –
FT = 168 – (total Bharai – total Jharai) / Total area to be irrigated by the water-course.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Irrigation Engineering.

To practice all areas of Irrigation Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn