IOT Questions and Answers – SPI Protocol

This set of IOT Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “SPI Protocol”.

1. Secure digital card application uses which protocol?
a) UART
b) SPI
c) I2C
d) USART
View Answer

Answer: b
Explanation: The typical applications of SPI protocol are secure digital cards and liquid crystal displays.

2. SPI device communicates in _________
a) Simplex
b) Half duplex
c) Full duplex
d) Both half and full duplex
View Answer

Answer: c
Explanation: SPI devices communicate in full duplex mode using master-slave architecture with a simple master.

3. Do SPI have/has a single master?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The master device originates the frame for reading and writing. Multiple slave devices are supported through selection with individual slave select(SS) line.
advertisement
advertisement

4. SPI is described as Asynchronous serial interface.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The SPI is accurately described as a synchronous interface, but it is different from the synchronous serial interface(SSI) protocol, which is also a employs differential signaling and provides only a single simplex communication channel.

5. How many logic signals are there in SPI?
a) 5 signals
b) 6 signals
c) 4 signals
d) 7 signals
View Answer

Answer: a
Explanation: The SPI bus specifies five logic signals:
SCLK: Serial clock(output from master)
MOSI: Master Output Input, Master Out Slave In(data output from master)
MISO: Master Input Slave Output, or master In Slave Out( data output from master)
SDIO: Serial Data I/O(bidirectional I/O)
SS: Slave Select(often active low, output from master).
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. SPI uses how many lines?
a) 4 lines
b) 1 line
c) 3 lines
d) 2 lines
View Answer

Answer: a
Explanation: SPI uses separate 1 clock line, and 2 data lines (master to slave and vica-versa), along with 1 select line to choose the device we wish to talk to.

7. MOSI means __________
a) Line for master to send data to the slave
b) Line for the slave to send data to the master
c) Line for the clock signal
d) Line for the master to select which slave to send data to
View Answer

Answer: a
Explanation: MOSI is the logic signal. The data will be sent to the slave from master.
advertisement

8. MISO means _________
a) Line for master to send data to the slave
b) Line for the slave to send data to the master
c) Line for the clock signal
d) Line for the master to select which slave to send data to
View Answer

Answer: b
Explanation: MISO is the logic signal. The data will be received by master from the slave.

9. Which of the following is an advantage of SPI?
a) No start and stop bits
b) Use 4 wires
c) Allows for single master
d) Error checking is not present
View Answer

Answer: a
Explanation: As we don’t have start and stop bits, so the data can be streamed continuously without interruption.
advertisement

10. Which of the following is the disadvantage in SPI?
a) Full duplex communication
b) Push pull drivers
c) Unidirectional signals
d) More pins
View Answer

Answer: d
Explanation: Requires more pins on IC package than I2C, even in the three wire variant.

11. Which of the following is the type of SPI controller?
a) Queued SPI
b) Microwire
c) Microwire/plus
d) Quad SPI
View Answer

Answer: a
Explanation: A Queued serial peripheral Interface is a type of SPI controller that uses a data queue to transfer data across the SPI bus.

12. __________ is a predecessor of SPI.
a) Queued SPI
b) Microwire
c) Microwire/plus
d) Quad SPI
View Answer

Answer: b
Explanation: Microwire, often spelled uwire, is essentially a predecessor of SPI and a trademark of National Semiconductor. It is a subset of SPI: half duplex, and using SPI mode 0.

13. Which has a half duplex communication?
a) Queued SPI
b) Microwire
c) Microwire/plus
d) Quad SPI
View Answer

Answer: b
Explanation: Microwire, often spelled uwire, is a subset of SPI: half duplex, and using SPI mode 0.

14. Do SPI have internal flash?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: eSPI slaves are allowed to use the eSPI master as a proxy to perform flash operations on a standard SPI flash memory slave on behalf of the requesting eSPI slave.

15. SMBUS stands for ___________
a) Serial Memory Bus
b) Serial Management Bus
c) System Management Bus
d) System Memory Bus
View Answer

Answer: c
Explanation: All communications that were out of band of the LPC bus like general purpose input/output and System Management Bus (SMBUS) are tunneled through the eSPI bus.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IOT.

To practice all areas of IOT, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.