IOT Questions and Answers – IP Address

«
»

This set of IOT Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “IP Address”.

1. What is the format of IP address?
a) 34 bit
b) 64 bit
c) 16 bit
d) 32 bit
View Answer

Answer: d
Explanation: The format of an IP address is a 32-bit numeric address written as four numbers separated by periods. Each number can be zero to 255. For example, 1.160.10.240 could be an IP address.
advertisement

2. Version 6 of IP address has how many bits.
a) 64 bits
b) 128 bits
c) 32 bits
d) 256 bits
View Answer

Answer: b
Explanation: Because of the growth of the Internet and the depletion of available IPV4 address, a new version of IP(IPV6), using 128 nits for the IP address, was developed in 1995, and standardized as RFC 2460 in 1998. IPV6 deployment has been ongoing since the mid 2000s.

3. IANA stands for __________
a) Internet Assigned Numbers Authority
b) Internal Assigned Numbers Authority
c) Internet Associative Numbers Authoritative
d) Internal Associative Numbers Authority
View Answer

Answer: a
Explanation: The IP address space is managed globally by the Internet Assigned Numbers Authority(IANA), and by five Regional Internet Registries(RIR) responsible in their designated territories for assignment to end users and local Internet registries, such as Internet services providers.

4. RIR stands for ________
a) Regional Internal Registries
b) Registries Internet Regional
c) Regional Internet Registries
d) Registries Internal Regional
View Answer

Answer: c
Explanation: The IP address space is managed globally by the Internet Assigned Numbers Authority(IANA), and by five Regional Internet Registries(RIR) responsible in their designated territories for assignment to end users and local Internet registries, such as Internet services providers.

5. Geolocation software is used by host.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The header of each IP packet contains the IP address of the sending host, and that of the destination host. A host may use geolocation software to deduce the geolocation of it communication peer.
advertisement

6. How many version /s of IP’s are there?
a) 4 versions
b) 3 versions
c) 2 versions
d) 1 version
View Answer

Answer: c
Explanation: Two versions of the Internet Protocol are in common use in the Internet today. The original version of the Internet Protocol for use in the Internet is Internet Protocol Version 4, first installed in 1983.

7. VLSM stands for ________
a) Version Length Subnet Masking
b) Variable Length Subnet Masking
c) Variable Length Surface Masking
d) Version Length Surface Masking
View Answer

Answer: b
Explanation: The class system of the address space was replaced with Classless Inter – Domain Routing in 1993. CIDR is based on variable length Subnet Masking to allow allocation and routing based on arbitrary length prefixes.

8. Many desktops and operating systems include which protocol?
a) IPv6 protocol
b) IPv4 protocol
c) Both IPv6 and IPv4 protocol
d) IPv3 protocol
View Answer

Answer: a
Explanation: All modern desktop and enterprise server operating systems include native support for the IPv6 protocol, but it is not yet widely deployed in other devices, such as residential networking routers, voice over IP(VoIP) and multimedia equipment, and network peripherals.

9. The design of the Internet protocol suites adhere to the ________ principle.
a) Data corruption
b) Connection oriented
c) End to End principle
d) Reliability
View Answer

Answer: c
Explanation: The design of the Internet protocol suite adheres to the end to end principle, a concept adapted from the CYCLADES project. Under the end to end principle, the network infrastructure is considered inherently unreliable at any signal network element or transmission medium and is dynamic in terms of availability of links and notes.

10. ___________ adjusts the segment size to be smaller than MTU.
a) Internet Protocol 6
b) User Datagram Protocol
c) Internet Protocol 4
d) Transmission Control Protocol
View Answer

Answer: d
Explanation: The Transmission Control Protocol is an example of a protocol that adjusts its segment size to be smaller than the MTU.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IOT.

To practice all areas of IOT, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn