IOT Questions and Answers – Neuroscience and Cosmology

«
»

This set of IOT Questions and Answers for Aptitude test focuses on “Neuroscience and Cosmology”.

1. ________ are the general feature of our brain’s perception.
a) Strobes
b) Constant
c) Research
d) Interact
View Answer

Answer: a
Explanation: Evidence gathered from the finding of a landmark Australian Italian collaboration suggests that oscillations or strobes are a general feature of our brains perception.

2. Perception and attention are intrinsically rhythmic in nature.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: According to the study conducted by researchers from the university of Sydney and Italian universities, Perception and attention are intrinsically rhythmic in nature.

3. ________ oscillates as one ear peaks in perception before the other takes a turn.
a) Oscillations
b) Auditory decision making
c) Auditory perception
d) Auditory perception and oscillations
View Answer

Answer: c
Explanation: Auditory perception oscillates as one ear peaks in perception before the other ear takes a turn. This is essential for accurately locating events in the environment.
advertisement
advertisement

4. ________ oscillates.
a) Auditory perception
b) Auditory decision making
c) Oscillations
d) Auditory perception and oscillations
View Answer

Answer: b
Explanation: Current Biology, the researches emphasized three key findings from their study:
Auditory decision making also oscillates.

5. ________ occur in all perception, not just vision.
a) Auditory perception
b) Auditory decision making
c) Oscillations
d) Auditory perception and oscillations
View Answer

Answer: c
Explanation: Current Biology, the researches emphasized three key findings from their study:
Oscillations occur in all perceptions, not just vision.

6. Human eye perception is cyclical.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: While it has been known for years that human eye perception is cyclical, this is the first time that our auditory perception has been proven to be the same.

7. The researches demonstrated that the sensitivity of detecting weak sound is ________
a) Constant
b) Not constant
c) Fluctuating
d) Sinusoidal
View Answer

Answer: b
Explanation: The researches demonstrated that the sensitivity of detecting weak sound is not constant. Instead, its strobing, or it fluctuates rhythmically over time.
advertisement

8. The auditory cycles happen at the rate of around ________
a) 7 per second
b) 5 per second
c) 6 per second
d) 8 per second
View Answer

Answer: c
Explanation: The auditory cycles happen at the rate of around six per second. While we might deem this a fact, it’s quite slow as far as neuroscience is concerned.

9. Is auditory cycles slow than neuroscience.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The auditory cycles happen at the rate of around six per second. While we might deem this a fact, it’s quite slow as far as neuroscience is concerned.
advertisement

10. Brain oscillations happen at the rate of around ________
a) 150 times per second
b) 100 times per second
c) 125 times per second
d) 250 times per second
View Answer

Answer: b
Explanation: The auditory cycles happen at the rate of around six per second. While we might deem this a fact, it’s quite slow as far as neuroscience is concerned. The human brain oscillations might happen up to 100 times per second.

11. Human decision making is at the rate of ________
a) One-third of a second
b) One-fourth of a second
c) One-tenth of a second
d) One-sixth of a second
View Answer

Answer: d
Explanation: Human makes a decision at the rate of about One-sixth of a second, which is in line with these auditory oscillations.

12. A variation of oscillation is said to be found between ________
a) Two eyes
b) Only one ear
c) Only one eye
d) Two ears
View Answer

Answer: d
Explanation: A variation of oscillation is said to be found between the two ears, with one ear showing peak sensitivity after the other.

13. ________ to attention could help bind together relevant information at regular time points.
a) Strobing Approach
b) Oscillation
c) Both strobing and oscillations
d) Neither strobing nor oscillations
View Answer

Answer: a
Explanation: Strobing Approach to attention could help bind together relevant information at regular time points and allow new groupings of information to reassemble at other moments.

14. ICT stands for ____________
a) Internet Communication Technology
b) Industrial Communication Technology
c) Information Communication Technology
d) Information Connect Technology
View Answer

Answer: c
Explanation: It discusses scope of Big Data Analysis, Information Communication Technology and Ambient Intelligence.

15. AI stands for ____________
a) Artificial Intelligence
b) Ambient Intelligence
c) Application Intelligence
d) Ambient Internet
View Answer

Answer: b
Explanation: It discusses scope of Big Data Analysis, Information Communication Technology and Ambient Intelligence.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IOT.

To practice all areas of IOT for Aptitude test, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.