Food Packaging Technology Questions and Answers – Manufacture of Tinplate – 2

This set of Food Packaging Technology Question Bank focuses on “Manufacture of Tinplate – 2”.

1. Which of the following is not an iron ore?
a) Hematite
b) Magnetite
c) Cryolite
d) Limonite
View Answer

Answer: c
Explanation: Cryolite (Na3AlF6, sodium hexafluoroaluminate) is an aluminum ore. Hematite (Fe2O3), Siderite (FeCO3), Magnetite (Fe3O4) and Limonite (FeO•nH2O) are iron ores.

2. _________ is the process after cold rolling.
a) Pickling
b) Annealing
c) Tempering
d) Milching
View Answer

Answer: b
Explanation: Annealing is the process after cold rolling. In the process of annealing the steel is heated to temperatures of 600°C 700°C to relieve the stresses from the rolling process.

3. Annealing is done to remove the stresses from steel.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The given statement is true. Annealing removes stress by mildly increasing the temperature. Annealing results in recrystallization of the elongated ferrite grains into new fine grains.
advertisement
advertisement

4. Annealing takes place before cold rolling.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The given statement is false. Annealing takes place after cold rolling. Two different annealing processes are used after cold rolling: continuous annealing (which results in a strong material with a fine grain structure) and batch annealing (which has a coarse grain structure but excellent formability).

5. Temper rolled steel is also known as ________ reduced.
a) single
b) double
c) triple
d) seam
View Answer

Answer: a
Explanation: Temper rolled steel is also known as single reduced. Temper rolling imparts springiness to the steel. Temper rolling is done after annealing.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. Cold rolled steel is also known as ________ reduced.
a) single
b) double
c) triple
d) seam
View Answer

Answer: b
Explanation: Cold rolled steel is also known as double reduced. Double reduced (DR) material is very strong and stiff and has a higher hardness for a given thickness, allowing the use of comparatively thin gauges for many applications. However, it has only limited forming possibilities.

7. The minimum thickness for single reduced steel is ______
a) 0.16 mm
b) 0.12 mm
c) 0.18 mm
d) 0.10 mm
View Answer

Answer: c
Explanation: Minimum thickness for double reduced steel is 0.18 mm for single reduced (SR) plate. Temper rolled steel is also known as single reduced.
advertisement

8. The minimum thickness for double reduced steel is ______
a) 0.16 mm
b) 0.12 mm
c) 0.18 mm
d) 0.10 mm
View Answer

Answer: b
Explanation: Minimum thickness for double reduced steel is 0.12 mm for double reduced (DR) plate. Cold rolled steel is also known as double reduced.

9. Tinplate displays excellent deep-drawing behavior.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The given statement is true. Tinplate display excellent deep-drawing behavior. It is due to a high Lankford coefficient (or coefficient of anisotropy).
advertisement

10. Lankford coefficient is a measure of ___________
a) bendiness
b) graininess
c) plastic anisotropy
d) crystallinilty
View Answer

Answer: c
Explanation: Lankford coefficient is a measure of the plastic anisotropy of rolled sheet metal. It is used as an indicator of the formability of recrystallized low-carbon steel sheets. It ensures near-identical behavior, irrespective of the orientation of the deformation in relation to the rolling direction, an important consideration in drawn and redrawn (DRD) can manufacture.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Food Packaging Technology.

To practice Food Packaging Technology Question Bank, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.