Food Packaging Technology Questions and Answers – Packaging Laws & Regulations – 2

This set of Food Packaging Technology Question Paper focuses on “Packaging Laws & Regulations – 2”.

1. Which of the following is the correct expansion of FSSAI?
a) Food Security and Standards Authority of India
b) Food Safety and Security Authority of India
c) Food Safety and Surety Authority of India
d) Food Safety and Standards Authority of India
View Answer

Answer: d
Explanation: FSSAI stands for Food Safety and Standards Authority of India. It is the apex food safety and regulatory authority in India. It protects and promotes public health through the regulation and supervision of food safety.

2. In which year was Food Safety and Standards act enacted?
a) 2005
b) 2000
c) 2006
d) 2011
View Answer

Answer: c
Explanation: Food Safety and Standards act was enacted in 2006. It contains 101 sections. Food Safety and Standards Authority of India was established in 2011 under FSS Act.

3. Which of the following is the appropriate expansion of NABL?
a) National Accreditation Board for Testing and Calibration of Laboratories
b) National Accreditation Board for Testing and Certification of Laboratories
c) National Accreditation Board for Laboratories
d) National Accreditation Board for Certification of Laboratories
View Answer

Answer: a
Explanation: NABL stands for National Accreditation Board for Testing and Calibration of Laboratories. It is the sole laboratory accreditation authority in India. It was established under the Department of Science and Technology, Government of India. It provides accreditation to testing and calibration of clinical laboratories to assess quality and technical competence of labs.
advertisement
advertisement

4. BIS gives process specific certification.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The given statement is false. BIS (Bureau of Indian Standards) gives Product Specific Certification. ISO (International Organization for Standardization) gives Process specific certification.

5. Best-before and Use-by dates on packets have the same meaning.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The given statement is false. Best-before date signifies that the quality of product deteriorates. It is however, safe to consume after the best-before date. Use-by date signifies that the product will not have the similar product quality and safety attributes as before.

6. Which of the following can be used instead of Expiry-date on packages?
a) Best-before date
b) Use-by date
c) Marketable-by date
d) Marketable-before date
View Answer

Answer: b
Explanation: Expiry date is also known as Use-by date. This signifies the last day after which the product should not be consumed owing to deteriorating safety of the product.

7. ‘Health claim’ and ‘Nutritional claim’ are two different labels.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The given statement is true. ‘Health claim’ means any representation that suggests that a relationship exists between a food and health, which include nutrition claims which describe the physiological role of the nutrient in growth, development and normal functions of the body. ‘Nutrition claim’ is a representation which suggests that a food has particular nutritional properties which are not limited to the energy value.
advertisement

8. Which of the following is the correct expansion of CAC?
a) Cognitive Alimentarius Commission
b) Cognitive Alimentarius Corporation
c) Codex Alimentarius Corporation
d) Codex Alimentarius Commission
View Answer

Answer: d
Explanation: CAC stands for Codex Alimentarius Commission. It was established in 1961 by the Food and Agriculture Organization. CAC specifies internationally recognized standards, guidelines, codes of practice and other parameters relating to food production, quality and safety. The Commissions goal is to protect the health of consumers and ensure fair practices in the international food trade.

9. Which of the following is the correct expansion of FDA?
a) Food and Drug Affiliation
b) Food and Drug Administration
c) Food and Drug Abuse
d) Food and Drug Authority
View Answer

Answer: b
Explanation: FDA stands for Food and Drug Administration. It was established in 1906 by the United States Department of Health and Human Services. Hence, it is also known as USFDA. It is responsible for protecting and promoting public health through the control and supervision of food safety.
advertisement

10. Which of the following is the correct expansion of BIS?
a) Branch of Indian Standards
b) Bureau for Investigation of Standards
c) Bureau of International Standards
d) Bureau of Indian Standards
View Answer

Answer: d
Explanation: BIS stands for Bureau of Indian Standards. It was established in 1986 as a reformer for Indian Standards Institution (1946). It is the national standards body of India.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Food Packaging Technology.

To practice all questions papers on Food Packaging Technology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.