Fluid Mechanics Questions and Answers – Types of Hydraulic Jumps

«
»

This set of Fluid Mechanics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Hydraulic Jumps”.

1. When a shallow water flowing radially slows down due to______
a) Friction
b) Temperature
c) Pressure
d) Volume
View Answer

Answer: a
Explanation: The water that flowing radially slows down due to friction in the fluid. This happens as the fluid grows shallower, which keeps it dilatory. Due to this, the Froude number drops to the point where the jump occurs.
advertisement

2. Changes in the behaviour of the jump can be observed by changing the _______
a) Temperature
b) Pressure
c) Flow rate
d) Volumetric changes
View Answer

Answer: c
Explanation: Hydraulic pump is a phenomenon in science that deals with hydraulics. It is observed in in an open channel flow. It depends on the initial speed and flow rate of the fluid. Thus, option Pressure is the correct answer.

3. Which hydraulic jump is used in abysmal fan formation?
a) Shallow fluid
b) Internal wave
c) External wave
d) Atmospheric
View Answer

Answer: b
Explanation: Hydraulic jump is not possible when the initial speed is less than the critical speed. There is a transition that is created during the change. The transition appears as an undulating wave. Turbidity currents result in internal hydraulic jumps.

4. Which among the following is a parameter that does not account for a change of Internal hydraulic jump?
a) Temperature
b) Salinity
c) Density
d) Depth
View Answer

Answer: d
Explanation: Depth is a parameter that does not play a role in the hydraulic jump. The internal hydraulic jump have association with temperature induced stratification, salinity and density differences due to suspended materials.
advertisement

5. When the hydraulic jump is in a moving form it is called _________
a) Negative surge
b) Positive surge
c) Turbulent surge
d) Accelerated surge
View Answer

Answer: b
Explanation: When the hydraulic jump is dynamic or in a moving form it is called as positive surge. Hydraulic jump can be stationery or dynamic. Hydraulic jump can be described using the same analytical approaches.

6. Where is hydraulic jump used in industrial applications?
a) Spillways
b) Pipes
c) Pumps
d) Filters
View Answer

Answer: a
Explanation: The hydraulic jump is one of the most used design choices by engineers in industrial applications. It is used to dissipate energy in spillways and outlets. A well-defined outlet can produce 60 to 70 percent energy.

7. When a shallow water flowing radially slows down due to ______
a) Friction
b) Temperature
c) Pressure
d) Volume
View Answer

Answer: a
Explanation: The water that flowing radially slows down due to friction in the fluid. This happens as the fluid grows shallower, which keeps it dilatory. Due to this, the Froude number drops to the point where the jump occurs.
advertisement

8. With the increase in speed of the surface tension, the waves bleed of ________
a) Zero frequency
b) High frequency
c) Low frequency
d) Equal to one
View Answer

Answer: b
Explanation: With the increase in speed of the surface tension, the waves bleed of High frequency. It makes an undular jump into a dominant form. The flow depth is just enough that the surface tension can be no longer neglected.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Fluid Mechanics.

To practice all areas of Fluid Mechanics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn