Fluid Mechanics Questions and Answers – Most Economic Circular Section – 1

«
»

This set of Fluid Mechanics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Most Economic Circular Section – 1”.

1. Estimate the wetted perimeter of a circular channel having radius R and depth d, if the angle subtended at the centre is Ɵ.
a) 2
b) RƟ
c) 2RƟ
d) 3RƟ
View Answer

Answer: c
Explanation: fluid-mechanics-questions-answers-most-economic-circular-section-1-q1
Wetted Perimeter = Arc ABC
P = R(2Ɵ).
advertisement

2. Calculate the wetted area of a circular channel having depth d and radius R.
fluid-mechanics-questions-answers-most-economic-circular-section-1-q2
View Answer

Answer: a
Explanation:
fluid-mechanics-questions-answers-most-economic-circular-section-1-q2a

3. Determine the hydraulic radius of a circular section having depth d and radius R.
fluid-mechanics-questions-answers-most-economic-circular-section-1-q3
View Answer

Answer: a
Explanation:
fluid-mechanics-questions-answers-most-economic-circular-section-1-q3a

4. A circular channel section has water at a depth of 2m and the radius of the section is 4m, calculate the wetted area of the channel.
a) 6.87m2
b) 7.87m2
c) 8.87m2
d) 9.87m2
View Answer

Answer: d
Explanation: fluid-mechanics-questions-answers-most-economic-circular-section-1-q4

5. Calculate the wetted perimeter of a circular channel if the depth of water is 2m and radius is 5m.
a) 9.27m
b) 10.27m
c) 11.27m
d) 12.27m
View Answer

Answer: a
Explanation:
fluid-mechanics-questions-answers-most-economic-circular-section-1-q5
advertisement

6. Calculate the hydraulic radius of a circular channel having depth 6m and radius 4m.
a) 0.41m
b) 1.41m
c) 2.41m
d) 3.41m
View Answer

Answer: c
Explanation:
fluid-mechanics-questions-answers-most-economic-circular-section-1-q6

7. Calculate the discharge through a circular channel section if the depth is 5m, radius of the circular section is 3m and the bed slope is 1 in 1000. Given: C = 50.
a) 25.74 m3/s
b) 26.74 m3/s
c) 27.74 m3/s
d) 28.74 m3/s
View Answer

Answer: c
Explanation:
fluid-mechanics-questions-answers-most-economic-circular-section-1-q7

8. Estimate the discharge through a circular channel section having radius 4m and depth 3m if the channel bed slope is 1 in 2000. Given: n = 0.015.
a) 15.8 m3/s
b) 16.8 m3/s
c) 17.8 m3/s
d) 18.8 m3/s
View Answer

Answer: c
Explanation:
fluid-mechanics-questions-answers-most-economic-circular-section-1-q8

9. Calculate the hydraulic radius of a circular channel if the radius is 6m and the central angle is 70°.
a) 0.58m
b) 0.68m
c) 0.78m
d) 0.88m
View Answer

Answer: b
Explanation: fluid-mechanics-questions-answers-most-economic-circular-section-1-q9

10. The hydraulic radius of a circular channel section is 0.33m, calculate the radius of the channel if the central angle is 60°.
a) 2m
b) 3m
c) 4m
d) 5m
View Answer

Answer: c
Explanation: fluid-mechanics-questions-answers-most-economic-circular-section-1-q10
advertisement

11. The discharge through a circular channel section is 14.67m3/s and the velocity of flow is 1.47m/s, calculate the radius of the section if Ɵ = 75°.
a) 2m
b) 3m
c) 4m
d) 5m
View Answer

Answer: d
Explanation: fluid-mechanics-questions-answers-most-economic-circular-section-1-q11

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Fluid Mechanics.

To practice all areas of Fluid Mechanics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn