Fluid Mechanics Questions and Answers – Location of a Hydraulic Jump

«
»

This set of Fluid Mechanics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Location of a Hydraulic Jump”.

1. Hydraulic jump in a rectangular channel is also called _________
a) Closed channel jump
b) Open channel jump
c) Rectangular jump
d) Shallow fluid jump
View Answer

Answer: c
Explanation: Hydraulic pump is a phenomenon in science that deals with hydraulics. It is observed in an open channel flow. When it occurs in a rectangular channel. It is known as classical jump. It is a natural phenomenon.
advertisement

2. Classical jump occurs when________
a) Temperature changes
b) Pressure changes
c) Supercritical to subcritical change
d) Volumetric changes
View Answer

Answer: c
Explanation: Classical jump is a phenomenon in science that deals with hydraulics. It is observed in an open channel flow. It depends on the initial speed of the fluid. Classical jump occurs due to the change from supercritical to subcritical condition.

3. Which among the following is not the purpose of a hydraulic jump?
a) Mix chemicals
b) Dissipate heat
c) Increasing temperature and pressure
d) Aeration device
View Answer

Answer: c
Explanation: Hydraulic jump is not possible when the initial speed is less than the critical speed. There is a transition that is created during the change. This transition leads to mixing of chemicals, dissipating heat and used in aeration devices.

4. How do we produce equations describing the jump?
a) Conserving the momentum
b) Conserving the mass
c) Conserving the pressure
d) Conserving the heat
View Answer

Answer: a
Explanation: In a hydraulic jump, the equations are produced by conservation of the momentum. It is mainly used to apply in equations that have unknown energy losses. Thus, we must develop the equation for a better understanding.

5. An example of common hydraulic jump is________
a) Surge tank
b) Pump
c) Sink
d) Air cooler
View Answer

Answer: c
Explanation: An example of a common hydraulic jump is a sink. It is used in our day to day life. This sort of jump can be used to form a circular, stationary wave and the inflow of water. Thus, the correct option is Sink.

6. Fluid speed before the hydraulic jump is ________
a) Coagulation chamber
b) Pump
c) Sink
d) Air cooler
View Answer

Answer: a
Explanation: Fluid speed before the hydraulic jump is a coagulation chamber. The hydraulic jumps made by man have primary focuses. The primary focus that scientists have been focussing on is viscosity.
advertisement

7. Give an example of man-made hydraulic jumps?
a) Normal
b) Low
c) High
d) Zero
View Answer

Answer: b
Explanation: Hydraulic jump is not possible when the initial speed is less than the critical speed. There is a transition that is created during the change. The transition appears as an undulating wave. Fluid height before the hydraulic jump is low.

8. Energy is not conserved throughout the hydraulic jump.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Hydraulic jump is not possible when the initial speed is less than the critical speed. There is a transition that is created during the change. Though momentum is conserved throughout the hydraulic jump, energy is not conserved.

9. Length of a hydraulic pump is often difficult to measure due to _________
a) Changes in turbulence
b) Temperature changes
c) Pressure changes
d) Volumetric changes
View Answer

Answer: a
Explanation: Length of a hydraulic pump is often difficult to measure due to investigations that occur due to sudden changes in turbulence. The length of the hydraulic pump plays an important role in setting up the basins.

10. Height of the hydraulic is similar to its length and is used to know the design of water structures.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Hydraulic jump is not possible when the initial speed is less than the critical speed. There is a transition that is created during the change. Height of the hydraulic is similar to its length and is used to know the design of water structures.

11. During a subcritical flow, what is value of Froude’s number?
a) Zero
b) Greater than one
c) Less than one
d) Not defined
View Answer

Answer: c
Explanation: Sub critical depth occurs when actual water depth is greater than the critical depth. It is dominated by gravitational forces and behaves in a slow and stable way. The Froude’s number is less than one during a subcritical flow.

12. During a weak jump, the value of Froude lies in between________
a) 1 to 2.5
b) 2.5 to 3.5
c) Less than 1
d) Zero
View Answer

Answer: a
Explanation: Weak jump is a jump that takes place, when the Froude’s number lies in between 1 to 2.5. The surfaces that result due to weak jump have a very little energy dissipated.
advertisement

13. During an oscillating jump, the value of Froude lies in between________
a) 1 to 2.5
b) 2.5 to 4.5
c) Less than 1
d) Zero
View Answer

Answer: a
Explanation: An oscillating jump is a jump that takes place when the Froude’s number is in between 2.5 to 4.5. During this jump, the jet water at the entrance of the jump fluctuates. It fluctuates from the bottom of the channel to the top of the channel.

14. During a steady jump, the value of Froude lies in between________
a) 1 to 2.5
b) 2.5 to 4.5
c) Less than 1
d) 4.5 to 9
View Answer

Answer: d
Explanation: A steady jump is a jump that takes place when the Froude’s number is in between 4.5 to 9. In this jump the turbulence is confined within the jump and the location of the jump is susceptible to downstream flow.

15. During a strong jump, the value of Froude lies in between________
a) 1 to 2.5
b) Greater than 9
c) Less than 1
d) 4.5 to 9
View Answer

Answer: b
Explanation: A strong jump is a jump that takes place when the Froude’s number is greater 9. In this jump, there is a large difference in the conjugate depths. They are characterised by different jump actions that result in a high energy dissipation.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Fluid Mechanics.

To practice all areas of Fluid Mechanics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn