Fluid Mechanics Questions and Answers – Geometrical Properties of Triangular Section – 1

«
»

This set of Fluid Mechanics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Geometrical Properties of Triangular Section – 1”.

1. What is the wetted area for a triangular channel having depth y and the side slope being Z?
a) Zy2
b) 2Zy
c) Zy
d) Z2 y
View Answer

Answer: a
Explanation:
fluid-mechanics-questions-answers-geometrical-properties-triangular-section-1-q1
The Area of the Triangle = (½) (base) (height)
Base = Zy+Zy = 2Zy
Area = (1/2) (2Zy) (y)
Area = Zy2.
advertisement

2. Calculate the wetted perimeter of a triangular section having depth y and the side slope is Z.
fluid-mechanics-questions-answers-geometrical-properties-triangular-section-1-q2
View Answer

Answer: d
Explanation: Wetted perimeter = Length of the sides (excluding the base)
fluid-mechanics-questions-answers-geometrical-properties-triangular-section-1-q2a

3. Calculate the wetted perimeter of a triangular section having a depth of 4m and the side slope is1H:1V.
a) 7.94m
b) 8.94m
c) 9.94m
d) 10.94m
View Answer

Answer: b
Explanation:
fluid-mechanics-questions-answers-geometrical-properties-triangular-section-1-q3

4. Estimate the wetted area of a triangular channel having a depth of 5m and the side slope is 2H:1V.
a) 50m2
b) 60m2
c) 70m2
d) 80m2
View Answer

Answer: a
Explanation: Wetted area = Zy2
= 2(52)
= 50m2.

5. What is the top width of a triangular channel having a depth y and side slope Z?
a) Zy
b) Zy2
c) 2Zy
d) ½Zy
View Answer

Answer: c
Explanation: Top width = (Zy+Zy)
= 2Zy.
advertisement

6. Determine the hydraulic depth of a triangular channel having the side slope Z and depth y.
a) y
b) y/2
c) 2y
d) y2
View Answer

Answer: b
Explanation:
fluid-mechanics-questions-answers-geometrical-properties-triangular-section-1-q6

7. Estimate the top width of a triangular channel having a side slope of 1H:2V and depth of 5m.
a) 4m
b) 5m
c) 6m
d) 7m
View Answer

Answer: b
Explanation: Top Width = 2Zy
Top Width = (2)(1/2)(5)
Top Width = 5m.

8. What is the Hydraulic Radius of a triangular channel having a depth y and side slope Z?
fluid-mechanics-questions-answers-geometrical-properties-triangular-section-1-q8
View Answer

Answer: c
Explanation:
fluid-mechanics-questions-answers-geometrical-properties-triangular-section-1-q8exp

9. What is the section factor for a triangular channel having depth y and side slope Z?
fluid-mechanics-questions-answers-geometrical-properties-triangular-section-1-q9
View Answer

Answer: c
Explanation:
fluid-mechanics-questions-answers-geometrical-properties-triangular-section-1-q9exp
advertisement

10. Calculate the section factor a triangular channel section having side slope 1H:4V and depth of 8m.
a) 32
b) 34
c) 36
d) 38
View Answer

Answer: a
Explanation:
fluid-mechanics-questions-answers-geometrical-properties-triangular-section-1-q10

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Fluid Mechanics.

To practice all areas of Fluid Mechanics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn