Fluid Mechanics Questions and Answers – Gradually Varied Flow(GVF) – 3

«
»

This set of Fluid Mechanics Objective Questions & Answers focuses on “Gradually Varied Flow(GVF) – 3”.

1. Determine the value of the hydraulic depth of a channel having dydx = 4×10-4 and dEdx = 3.73×10-4. Given:V = 1m/s
a) 0.5m
b) 1.5m
c) 2.5m
d) 3.5m
View Answer

Answer: b
Explanation:
fluid-mechanics-objective-questions-answers-q1
advertisement

2. A rectangular channel has depth of 1m and width of 2m, calculate the rate of change of depth if the rate of change of specific energy is 2×10-5m. Given: Fr=0.48.
a) 0.60×10-5m
b) 1.60×10-5m
c) 2.60×10-5m
d) 3.60×10-5m
View Answer

Answer: c
Explanation:
fluid-mechanics-objective-questions-answers-q2

3. The top width of a triangular channel section is 6m and the side slope of the channel is 1H:4V, calculate the rate of change of specific energy if dydx = 2×10-5m and V=2 m/s
a) 1.86×10-5m
b) 2.86×10-5m
c) 3.86×10-5m
d) 4.86×10-5m
View Answer

Answer: a
Explanation:
fluid-mechanics-objective-questions-answers-q3

4. If dEdx = 2.5×10-4 m and dydx = 3.5×10-4 m, calculate the value of Fr.
a) 0.23
b) 0.33
c) 0.43
d) 0.53
View Answer

Answer: d
Explanation:
fluid-mechanics-objective-questions-answers-q4

5. The rate of change of specific energy is given by x2/2 and x ranges from 0 to 3, calculate the value of specific energy.
a) 2.5m
b) 3.5m
c) 4.5m
d) 5.5m
View Answer

Answer: c
Explanation:
fluid-mechanics-objective-questions-answers-q5
advertisement

6. The rate of change of depth is given by 1/x2 and the rate of change of specific energy is given by 3x2 with x ranging from 0 to 0.2, calculate the value of Froude’s number.
a) 0.96
b) 0.97
c) 0.98
d) 0.99
View Answer

Answer: d
Explanation:fluid-mechanics-objective-questions-answers-q6

7. The hydraulic depth of a channel is 0.94m and the velocity of flow is 2 m/s. Calculate the rate of change of depth if the rate of change of specific energy is 2.5×10-4m.
a) 2.33×10-4m
b) 3.33×10-4m
c) 4.33×10-4m
d) 5.33×10-4m
View Answer

Answer: c
Explanation:
fluid-mechanics-objective-questions-answers-q7

8. Calculate the value of Froude’s number for a rectangular channel having depth 1.5m and width 2.5m if the value of C = 30 and S0=1 in 1000.
a) 0.1
b) 0.2
c) 0.3
d) 0.4
View Answer

Answer: b
Explanation: fluid-mechanics-objective-questions-answers-q8

9. The dynamic equation for the slope of water surface in a GVF is not valid for super critical flow.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: fluid-mechanics-objective-questions-answers-q9
advertisement

10. If the ratio of dEdx and dydx is 0.2823, estimate the value of Froude’s number.
a) 0.65
b) 0.75
c) 0.85
d) 0.95
View Answer

Answer: c
Explanation: Ratio = 1 – Fr2 = 0.2823; Fr=0.85.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Fluid Mechanics.

To practice all objective questions on Fluid Mechanics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn