Fluid Mechanics Questions and Answers – Thermodynamic Properties & Compressibility

This set of Fluid Mechanics Questions and Answers for freshers focuses on “Thermodynamic Properties, Compressibility and Bulk Modulus”.

1. If there is no exchange of heat between system and surrounding where system comprises of a compressible fluid but the heat is generated due to friction, the process is an adiabatic.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: For process to be adiabatic, there is no heat exchange and no heat generation within fluid.

2. For a compressible fluid, if there is no change in specific volume at constant temperature, what type of process it is?
a) Isothermal process
b) Adiabatic Process
c) Polytropic process
d) None of the mentioned
View Answer

Answer:a
Explanation: As, specific volume remains constant, density remains constant. Therefore for given temperature there is no change in volume. hence, the process is isothermal.

3. If the fluid is incompressible, do thermodynamic properties play an important role in its behaviour at varying temperature and pressure?
a) Yes
b) No
c) Depends on the fluid
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: If fluid is incompressible there is not much change in observed properties with variation in temperature and pressure. Hence, no perceivable change.
advertisement
advertisement

4. If for same temperature and pressure change, the value of bulk modulus is compared for isothermal process and adiabatic process, which one would be higher?
a) Isothermal process
b) Adiabatic process
c) Value is constant for both the processes
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: For isothermal process
K=p
For adiabatic process
K=kp
where K=Bulk modulus
k=Polytropic constant
p=Pressure.

5. The value of gas constant is same for all the gases
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The value of gas constant depends on molecular weight. As the molecular weight is different, gas constant will be different.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. Calculate the pressure exerted by 9 kg of air at a temperature of 20℃ if the volume is 0.8m3. Assuming ideal gas laws are applicable.
a) 946 kN/m2
b) 1892 kN/m2
c) 1419 kN/m2
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Ideal gas Law: PV=nRT
n=M/m
P=(9*8314*293)/28.97=946 kN/m2.

7. A gas weighs 16 N/m3 at 30℃ and at an absolute pressure of 0.35 N/mm2. Determine the gas constant.
a) 708.23
b) 354.11
c) 531.17
d) 1062.34
View Answer

Answer:a
Explanation: R=P/(ρ*T)=3500000*9.81/16*303=708.23.

8. A cylinder of 0.8 m3 in volume contains superheated steam at 70℃ and .4 N/m2 absolute pressure. The superheated steam is compressed to .3 . Find pressure and temperature.
a) 0.74 N/m2, 422.3℃
b) 1.48 N/m2, 422.3℃
c) 0.74 N/m2, 844.6℃
d) 1.48 N/m2, 844.6℃
View Answer

Answer: a
Explanation: For polytropic process,

advertisement

P2=(v1/v2)n *P1
=(0.8/0.3)1.3 * 0.4 ……..(for superheated stream n=1.3)
=.74 N/m2
T1=P1v1/nR=422.3℃.

advertisement

9. Determine the compressibility of an incompressible fluid, if the pressure of the fluid is changed from 70 N/m2 to 130 N/m2. The volume of the liquid changes by 0.15 percent.
a) 0.0025 m2/N
b) 0.0050 m2/N
c) 0.0070 m2/N
d) 0.0012 m2/N
View Answer

Answer:a
Explanation: Compressibility=1/Bulk Modulus
=1/K
K=(dp*V/dv)
=60/0.15
=400
Compressibility=.0025.

10. What is the variation of cp, cv and k in case of gases when the temperature increases?
a) cp and cv decreases with temperature, and k increases
b) cp and cv increase with temperature, and k decreases
c) cp and cv increase with temperature, and k increases
d) cp and cv decreases with temperature, and k decreases
View Answer

Answer:b
Explanation: cp is molar heat capacity at constant pressure. As temperature is increased, enthalpy increases, heat capacity increases.
Same is for cv, cp is molar heat capacity at constant volume.
However cp-cv=R and cp/cv = R
Hence, as cp, cv increases R decreases.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Fluid Mechanics.

To practice all areas of Fluid Mechanics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.