Fluid Mechanics Questions and Answers – Critical Flow in Different Channel Sections – 2

«
»

This set of Fluid Mechanics Questions & Answers for Exams focuses on “Critical Flow in Different Channel Sections – 2”.

1. Calculate the maximum discharge through a triangular channel having a side slope of 1H:2V and the critical depth is 3m.
a) 15.26 m3/s
b) 16.26 m3/s
c) 17.26 m3/s
d) 18.26 m3/s
View Answer

Answer: c
Explanation: fluid-mechanics-exam-questions-answers-q1
advertisement

2. Calculate the side slope of a triangular channel if the maximum discharge is 48.82 m3/s and the critical depth of the channel is 6m.
a) 1H:2V
b) 1H:3V
c) 1H:4V
d) 1H:5V
View Answer

Answer: c
Explanation:
fluid-mechanics-exam-questions-answers-q2

3. The critical depth and base width of a trapezoidal channel is 2m and 5m respectively. Calculate the maximum discharge if the side slope of the channel is 1H:2V.
a) 29.21 m3/s
b) 39.21 m3/s
c) 49.21 m3/s
d) 50.21 m3/s
View Answer

Answer: c
Explanation:
fluid-mechanics-exam-questions-answers-q3

4. The maximum discharge through a trapezoidal channel is 74.28 m3/s. Calculate the critical depth of the channel is the side slope is equal to 1H:3V. B = 5m.
a) 2m
b) 3m
c) 4m
d) 5m
View Answer

Answer: b
Explanation:
fluid-mechanics-exam-questions-answers-q4
advertisement

5. For a critical flow Froude’s number is equal to 1.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: fluid-mechanics-exam-questions-answers-q5

6. Calculate Froude’s number for a rectangular channel having depth 5m and velocity of flow is 5.94 m/s.
a) 1.0
b) 1.2
c) 1.4
d) 1.6
View Answer

Answer: b
Explanation:
fluid-mechanics-exam-questions-answers-q6

7. Calculate the value of Fr if the value of hydraulic depth is 0.56m and the velocity of flow is 2.5 m/s.
a) 1.0
b) 1.5
c) 2.0
d) 2.5
View Answer

Answer: b
Explanation:
fluid-mechanics-exam-questions-answers-q7
advertisement

8. Calculate the Froude’s number for a triangular channel having depth 4m and side slope of 1H:4V. V = 1m/s.
a) 0.52
b) 0.42
c) 0.32
d) 0.22
View Answer

Answer: d
Explanation:
fluid-mechanics-exam-questions-answers-q8

9. The top width of a triangular channel is 6m and the side slope of the channel is 1H:3V. Calculate the velocity of flow.
a) 5.54 m/s
b) 6.64 m/s
c) 7.64 m/s
d) 8.64 m/s
View Answer

Answer: b
Explanation:
fluid-mechanics-exam-questions-answers-q9

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Fluid Mechanics.

To practice all exam questions on Fluid Mechanics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn