Farm Machinery Questions and Answers – Mechanical Power Transmission – Gear Drive

«
»

This set of Farm Machinery Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mechanical Power Transmission – Gear Drive”.

1. A single reduction gear of 120 KW with a pinion of 150 mm pitch circle diameter and speed 550 rpm is supported in bearings on either side. Calculate the total load due to power transmission.
a) 28.20 KN
b) 35.21 KN
c) 40 KN
d) 45 KN
View Answer

Answer: a
Explanation: P=\(\frac{2πNT}{60} \)
T=\(\frac{120*1000*60}{2*π*550}\) = 2083.48 Nm
Tangential load on pinion Ft = \(\frac{T}{r}=\frac{2083.48}{0.075}\)=27779.73 N
Total load due to power transmitted = \(\frac{Ft}{cos⁡θ} = \frac{27779.73}{cos⁡10}\) = 28.20 KN.
advertisement

2. The number of teeth in driving spur gear is 60. The circular pitch of the teeth is 15 mm. the tangential force transmitted is 140 kg. Calculate horsepower transmitted to the driven gear at 180 rpm of driving gear.
a) 2.5
b) 5.04
c) 6
d) 7.55
View Answer

Answer: b
Explanation: Pitch=\(\frac{πD}{T} \)
D1=\(\frac{PT}{π}=\frac{0.015*60}{π}\) = 0.287 m
Peripheral speed, v=\( \frac{πDN}{60} = \frac{(π*0.287*18)}{60}\) = 2.70 m/s
H.P = \( \frac{F*v}{75}=\frac{140*2.70}{75} \)
H.P = 5.04.

3. In a simple planetary gear drive, the sun gear is used to give drive a plant carrier mounted with 3 planetary gears, while ring gear is held stationary. If sun gear and all other planetary gears have 20 teeth each and ring gear has 60 teeth, the gear ratio will be __________
a) 4:1
b) 4.5:1
c) 5:1
d) 5.5:1
View Answer

Answer: a
Explanation: \(\frac{ns}{nc}=1+\frac{60}{20}\)=4
Gear ratio = 4:1.
advertisement
advertisement

4. To obtain 200 kg m of torque at the transmission output shaft, what gear ratio would be necessary? (Assume transmission efficiency 90% and input torque as 20 kg m)
a) 1:9
b) 1:10
c) 1:11
d) 1:12
View Answer

Answer: c
Explanation: Torque of transmission input shaft = i/p torque * efficiency = 20*\(\frac{90}{100}\) = 18 kg m
Gear ratio = \(\frac{18}{200}\) = 1:11.

5. A tractor has 1.6 m rear wheel diameter. If the e gear ratio of final drive and differential gear is 5:1 and 4:1 respectively calculate forward speed of tractor in kilometre per hour.
a) 5.53
b) 7.48
c) 6.53
d) 8.48
View Answer

Answer: a
Explanation: \(\frac{Ne}{Nr} \) = Gear box reduction*Gear ratio of final drive*Gear ratio of differential gear
\(\frac{1100}{Nr}=\frac{3}{1}*\frac{5}{1}*\frac{4}{1} \)
Nr=\(\frac{1100}{3*5*4}\) = 18.33 rpm
Forward speed of tractor = \(\frac{π*1.6*18.33}{60}\) = 5.53 kmph.
advertisement

6. In an epicyclic gear train, the sun gear on the input shaft is 20 teeth external gear. The planet gear is a 40 teeth external gear and the ring gear is a 100 teeth internal gear. The ring gear is fixed and the sun gear is rotating at 60 rpm counter clockwise. The arm attached to output shaft will rotate at ________
a) 5 rpm
b) 10 rpm
c) 20 rpm
d) 30 rpm
View Answer

Answer: b
Explanation: \(\frac{Ns-Na}{Nr-Na}=\frac{-Tr}{Ts} \)
\(\frac{60-Na}{0-Na}=\frac{-100}{20} \)
6Na = 60
Na = 10 rpm.

7. The speed reduction in 1st low gear of tractor box and differential with final drive are 5:1 and 45:1 for a tractor developing 30 KW at engine at an rpm of 2500 with overall efficiency of 85%. The torque is KN-m available at wheel axle?
a) 15
b) 21.50
c) 24.55
d) 36.50
View Answer

Answer: d
Explanation: Naxle = 1500*\(\frac{1}{5}*\frac{1}{45}\) = 6.67 rpm
T=\(\frac{P*60}{2πN}=\frac{25500*60}{2π*6.67}\) = 36.50 KN-m.
advertisement

8. A tractor has 8 forward speeds. The speed ratio varies in exact geometrical progressions. If the speed ratio in highest and lowest gear are 14.9:1 and 108:1, the geometrical constant will be __________
a) 0.328
b) 1.328
c) 2.328
d) 3.328
View Answer

Answer: b
Explanation: 1st speed = \(\frac{Ne}{a}\) = 108
8th speed = \(\frac{Ne}{ar^2}\) = 14.9
\(\frac{ar^2}{a}=\frac{108}{14.9} \)
r=\((\frac{108}{14.9})^{\frac{1}{2}}\) = 1.328.

9. In a tractor differential, the pinion on the propeller shaft has 12 teeth and the crown gear has 50 teeth. The propeller shaft rotates at 1500 rpm and the right rear axle rotates at 250 rpm while taking a left turn. The rotation of the left axle in rpm will be __________
a) 470 rpm
b) 360 rpm
c) 570 rpm
d) 600 rpm
View Answer

Answer: a
Explanation: \(\frac{Nc}{Np}=\frac{Tp}{Tc} \)
Nc=\(\frac{Np*Tp}{Tc}=\frac{1500*12}{50}\) = 360 rpm
Nc=\(\frac{Nll+Nrr}{2} \)
360=\(\frac{Nll+250}{2} \)
Nll = 470rpm.
advertisement

10. In an epicyclic gear train, one arm carries two wheels A and B having 25 teeth and 35 teeth respectively. If the arm rotates at 100 rpm in clockwise direction about centre of wheel A which is fixed, then speed of wheel on its own axis will be?
a) 141 rpm
b) 151 rpm
c) 161 rpm
d) 171 rpm
View Answer

Answer: d
Explanation: \(\frac{NA-Na}{NB-Nb}=\frac{-TB}{TA} \)
\(\frac{0-100}{NB-100}=\frac{-35}{25} \)
-2500 = -5 NB + 3500
NB = 171 rpm.

11. Worm gear is used, when two shafts are at _________
a) Right angles to each other
b) Some distance apart
c) Radial direction
d) 45 cm apart
View Answer

Answer: a
Explanation: Worm gear is used when two shafts are at right angles but not intersecting to each other, not to be confused with bevel gear where the axis of two shafts are at right angles and can intersect each other.

12. Helical gear is used for transmitting the power between two ___________
a) Parallel shafts
b) Inclined shafts
c) Shafts located at long distance
d) Shafts at 90°
View Answer

Answer: a
Explanation: Helical gear is used for transmitting power between parallel shafts and the teeth are inclined to the axis of the wheel which helps in meshing more than two teeth at a time.

13. Cream separator has which gear?
a) Bevel
b) Spiral
c) Worm
d) Spur
View Answer

Answer: c
Explanation: Worm gears are used when high velocity ratios required in a limited space such as cream separator and hand chaff cutter.

14. Miter gear is a type of ________
a) Worm gear
b) Bevel gear
c) Helical gear
d) Spur gear
View Answer

Answer: b
Explanation: Miter gear is a special class of bevel gear where the shaft intersects at 90° and the gear ratio is 1:1.

15. Gear lubricant should be changed ____________
a) At least once in a year
b) After 1200 working hours
c) At every 1 month duration
d) At least ten times during its entire life
View Answer

Answer: a
Explanation: Lubricants should be changed at least once in a year for proper functioning of the tractor and transmission.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Farm Machinery.

To practice all areas of Farm Machinery, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter