Farm Machinery Questions and Answers – Mechanical Power Transmission – Chain and Sprocket Drive

This set of Farm Machinery Question Paper focuses on “Mechanical Power Transmission – Chain and Sprocket Drive”.

1. A 10 teeth sprocket is operating at 200 rpm and driving a 25 teeth sprocket through a chain. The pitch of the chain is 20 mm and ultimate strength is 20 KN. Calculate the average linear speed.
a) 0.55 m/s
b) 0.66 m/s
c) 0.77 m/s
d) 0.88 m/s
View Answer

Answer: b
Explanation: v=\(\frac{TPN}{60}=\frac{10*0.02*200}{60} \)
V = 0.66 m/s.

2. A chain is used for speed reduction from 240 rpm to 110 rpm. The number of teeth on driving sprocket is 22. The centre to centre distance between 2 sprockets is 540 mm and pitch circle diameter of driven sprockets is 480 mm. determine number of teeth on driven sprockets.
a) 48
b) 50
c) 52
d) 54
View Answer

Answer: a
Explanation: \(\frac{N1}{N2} = \frac{T2}{T1} \)
T2 = \(\frac{240*2}{110}\) = 48.

3. The pitch of a chain is 200 mm. An 8 sprocket is operating at 250 rpm and driving a 25 teeth sprocket through the drain. The tension in the chain is 15 KN. Determine the maximum power.
a) 100 kw
b) 200 kw
c) 300 kw
d) 400 kw
View Answer

Answer: a
Explanation: velocity=\(\frac{TPN}{60}=\frac{8*0.2*250}{60}\) = 6.667 m/s
Power = 15000*\(\frac{8*0.2*250}{60}\) = 100 kw.
advertisement
advertisement

4. The centre to centre distance between two sprockets of chain drives is 600 mm. The chain drive is used to reduce the speed from 160 rpm to 90 rpm. The driving sprocket has 18 teeth and pitch circle diameter of 480 mm. Determine the pitch of the chain and teeth on driven sprocket.
a) 0.10 m, 46
b) 0.083 m, 36
c) 1 m, 26
d) 1.083 m, 16
View Answer

Answer: b
Explanation: P=\(\frac{πD}{T}=\frac{π*0.48}{18}\)=0.083m
\(\frac{N1}{N2} = \frac{T2}{T1} \)
T2=\(\frac{180*18}{90}\) = 36 teeth.

5. Determine the length of the chain having 200 mm pitch and is used for speed reduction from 340 rpm to 120 rpm. The numbers of teeth on driving and driven sprockets are 20 and 40 respectively. The centre to centre distance between 2 sprockets is 540 mm and diameter of driven sprocket is 450 mm.
a) 5.145 m
b) 4.145 m
c) 3.145 m
d) 2.145 m
View Answer

Answer: d
Explanation: \(\frac{N2}{N1}=\frac{D1}{D2} \)
D1=\(\frac{120*0.48}{340} \)
D1= 0.169 m
L=2*0.54*\(\frac{π}{2}\) (0.169+0.48)+\(\frac{[(0.48-0.169)^2]}{4*0.54} \)
L = 2.145 m.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. Chain and sprocket drive is used, where _____________
a) Two shafts are at short distance
b) Power is to be transmit at 90°
c) Two shafts are at long distance
d) Power is to transmit radially
View Answer

Answer: a
Explanation: Chain and sprocket are used to transmit motion and power where two parallel shafts are spaced apart at short distances. It is a positive drive.

7. Which of the following rollers are used for external drive?
a) Roller chain
b) Hook link chain
c) Pintle chain
d) Plate chain
View Answer

Answer: b
Explanation: Hook link chain is used for external drive such as potato digger when power requirement is low and speed is also low.
advertisement

8. In chain drives the component with a cast throttled wheel is known as _______
a) Sprocket
b) Idler
c) Speed cone
d) Skirt
View Answer

Answer: a
Explanation: Sprockets are tested wheel, that is, have projecting teeth of special profile and fit into the corresponding recesses in the limbs.

9. In chain drives, for higher speed and loads, suitable chains to be used are ______
a) Pintle chain
b) Sprocket chain
c) Roller chain
d) Hook-link chain
View Answer

Answer: c
Explanation: Roller chains are made of high grade steel and components are hardened and polished and are used for higher speed and power transmissions.
advertisement

10. Pintle chains are made of ________
a) Roller links
b) Sprockets
c) Pintle
d) Malleable links
View Answer

Answer: d
Explanation: Pintle chains are used for heavy duty, slow speed rate in any exposed atmosphere and is made of malleable links, held together by suitable pins.

11. Pitch length of standard chain number 40 is ________
a) 1.3 cm
b) 2.3 cm
c) 3.3 cm
d) 4.3 cm
View Answer

Answer: a
Explanation: Numbers of standard roller chains with length are:
35-1 cm
40-1.3 cm
50-1.6 cm
60-1.8 cm
80-2.5 cm.

12. Chain and sprocket drive is preferred, when two parallel shafts are placed at a distance of _______
a) 5 m
b) 2 m
c) 10 m
d) 4 m
View Answer

Answer: b
Explanation: These chains are usually used for small centre distance of up to 2 m but sometimes may also be used for long distance of up to 8 metres.

13. Perfect velocity ratio is obtained in ________
a) Gear drives
b) V-belts
c) Belts
d) Chain drive
View Answer

Answer: d
Explanation: As no slip takes place during chain drive, perfect velocity ratio is obtained in chain drives and these are positive displacement drive.

14. A 20 teeth sprocket is operating at 150 rpm and driving a 43 teeth sprocket through a chain. The pitch of the chain is 250 mm and alternate strength is 10 KN. Determine the average torque applied to driven shaft at maximum power transmission.
a) 10000 N
b) 17105 N
c) 15984 N
d) 16156 N
View Answer

Answer: b
Explanation: P = \(\frac{πD}{T} \)
D=\(\frac{0.25*43}{π}\) = 3.421 m
T=F*\(\frac{D}{2}\)=10*1000*\(\frac{3.421}{2}\) = 17105 N.

15. The chain drive is used to reduce the speed from 180 rpm to 90 rpm, the driving sprocket has 20 teeth and pitch circle diameter of 500 mm. The centre to centre distance between the sprockets of chain drive is 550 mm. Determine total number of links.
a) 65
b) 100
c) 45
d) 115
View Answer

Answer: c
Explanation: \(\frac{N1}{N2} = \frac{T2}{T1} \)
T2=\(\frac{180*20}{90}\) = 40 teeth
Pitch = \(\frac{πD}{T} = \frac{π*0.5}{20}\) = 0.078m
L = 2*0.55+\(\frac{0.078}{2}\)(20+40)+\(\frac{[(0.078)^2 (20-40)^2]}{4*π^2*0.55} \)
L = 3.55 m
Number of links Ln = \(\frac{L}{P}=\frac{3.55}{0.078}\) = 45.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Farm Machinery.

To practice all questions papers on Farm Machinery, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.