Environmental Engineering Questions and Answers – Material for Sewers

«
»

This set of Environmental Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Material for Sewers”.

1. The diameter of plain cement concrete pipes used for sewerage system is __________
a) 20mm
b) 30mm
c) 90mm
d) 63mm
View Answer

Answer: c
Explanation: The range of diameter of plain cement concrete pipes for sewerage system is from 80mm to 450mm and its thickness varies from 25 to 35mm.
advertisement

2. The grade of concrete used in plain cement concrete sewer is __________
a) M5
b) M10
c) M15
d) M20
View Answer

Answer: d
Explanation: M20 grade of concrete is used in plain cement concrete sewer. It includes cement, fine aggregate and coarse aggregate in the ratio of 1:1.5:3.

3. Which of the following is incorrect regarding Cement concrete sewers?
a) They are economical
b) Can be manufactured at the site
c) They can be made of any desired strength
d) They cannot withstand tensile stress
View Answer

Answer: d
Explanation: Cement concrete sewer can withstand internal and external pressure and are strong enough to resist both tensile and compressive stress.

4. The crown corrosion takes place due to formation of __________
a) CO2
b) H2O
c) H2S
d) HCl
View Answer

Answer: c
Explanation: The crown corrosion takes place due to the formation of H2S which takes place because of aerobic and anaerobic condition in lower layers of sewage.
advertisement

5. The cement concrete sewers are lined with vitrified clay lining to prevent __________
a) Dampness of sewer
b) Algae growth in the sewer
c) Crown corrosion
d) Foul smell of sewer
View Answer

Answer: c
Explanation: The interiors of the sewers are lined with vitrified clay to prevent corrosion and erosion of sewer.

6. Which of the following method is not used for treating crown corrosion?
a) Full runs of sewer
b) Increasing the sulfate content of sewage
c) Aeration and chlorination of sewage
d) Vitrified clay lining of sewer
View Answer

Answer: b
Explanation: The pretreatment of sewage is done for treating the crown corrosion to reduce the sulfate content from sewage.

7. Which of the following is incorrect regarding Stoneware sewer?
a) They can withstand tensile stress
b) They are highly resistant to sulfide corrosion
c) They have smooth interior
d) They are high compressive strength
View Answer

Answer: a
Explanation: Stoneware sewer can not be used where sewage flow under pressure as they are weak in tension.
advertisement

8. The range of diameter of cast iron sewer is __________
a) 20-100mm
b) 150-750mm
c) 40-250mm
d) 100-250mm
View Answer

Answer: b
Explanation: The diameter of cast iron sewer lies between 150mm and 750mm and its length lies between 3 m to 3.5m.

9. Identify the correct statement from the following regarding Cast iron sewer.
a) They have low internal pressure
b) They are not leakage proof
c) They cannot withstand heavy external loads
d) They are preferred in water supply lines
View Answer

Answer: d
Explanation: Cast iron is 100% leakage proof, so they are preferred in water supply lines.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Environmental Engineering.

advertisement

To practice all areas of Environmental Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn