Environmental Engineering Questions and Answers – Hydraulic Formulae

«
»

This set of Environmental Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Hydraulic Formulae”.

1. The flow of sewage in the sewers is independent of its slope and geometry.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The flow of sewage in the sewers depends on flow condition, characteristic of sewage, slope and geometry of sewer, bends, transitions and roughness of the interior surface of sewer.
advertisement

2. The expression of the Chezy’s formula is given by ____________
a) V = C/RS
b) V = CRS2
c) V = C (RS)1/2
d) V = C/ (RS)1/2
View Answer

Answer: c
Explanation: Chezy’s formula is given by V = C (RS)1/2 where C is the Chezy’s constant, R is the hydraulic mean radius and S is the hydraulic gradient.

3. The value of Kutter’s coefficient for cast iron is ____________
a) 0.02
b) 0.012
c) 0.12
d) 0.13
View Answer

Answer: b
Explanation: When the condition of interior surface is good, the value of Kutter’s coefficient for cast iron is 0.012.

4. The value of manning’s coefficient for cement concrete is ____________
a) 0.017
b) 0.13
c) 0.013
d) 0.17
View Answer

Answer: c
Explanation: When the condition of interior surface is good, the value of Manning’s coefficient for cement concrete is 0.013.
advertisement

5. Which of the following conduit material has the maximum Kutter’s coefficient in terms of good surface?
a) Brick
b) Salt glazed stoneware
c) Cast iron
d) Galvanized iron
View Answer

Answer: a
Explanation: The unglazed brick has the maximum Kutter’s coefficient in terms of good surface with the value of 0.013.

6. The value of Bazen’s constant for good earthen channels is ____________
a) 0.12
b) 1.54
c) 0.50
d) 3.17
View Answer

Answer: c
Explanation: When the type of inside surface of sewer is a good earthen channel, the value of Bazen’s constant is 0.50.

7. Which of the following has a minimum manning’s coefficient in terms of fair interior surface?
a) Plastic smooths
b) Asbestos cement
c) Brick
d) Cement concrete
View Answer

Answer: a
Explanation: Plastic smooth has the minimum Manning’s coefficient in terms of the fair interior surface with a value of 0.011.
advertisement

8. Which of the following is the expression of the Manning’s formula?
a) V = R1/3 S1/2/ N
b) V = R2/3 S2/ N
c) V = R2/3 S1/2/ N
d) V = R2/3 S1/2
View Answer

Answer: c
Explanation: The Manning’s formula is given by V = R2/3 S1/2/ N where V is the velocity of flow, ‘R’ is the mean hydraulic radius, ‘S’ is the slope of the sewer and ‘N’ is the rugosity coefficient.

9. Which of the following order is correct regarding Hazen and William’s coefficient?
i. Steel pipe
ii. Cement lined pipe
iii. Wood stave pipe
iv. Asbestos cement pipe
a) i > ii > iii > iv
b) i > iii > ii > iv
c) iv > ii > iii > i
d) iv > iii > ii > i
View Answer

Answer: d
Explanation: The Hazen and William’s coefficient for Asbestos cement pipe is 140 while of Steel pipe, Cement lined pipe and Wood stave pipe are 95, 110 and 120 respectively.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Environmental Engineering.

advertisement

To practice all areas of Environmental Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn