Environmental Engineering Questions and Answers – Air Pollutants

«
»

This set of Environmental Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Air Pollutants”.

1. Which gas is mainly produced due to incomplete burning of wood?
a) CO
b) SO2
c) NO2
d) NO3
View Answer

Answer: a
Explanation: CO is the colorless, odorless, toxic gas produced due to incomplete burning of wood.
advertisement

2. Which of the following is involved in production of carboxy haemoglobin?
a) CO
b) SO2
c) NO2
d) NO3
View Answer

Answer: a
Explanation: CO + Blood ——> Carboxy haemoglobin (Pink color).

3. Which of the following is a liquid form of aerosol?
a) Fume
b) Dust
c) Mist
d) Smoke
View Answer

Answer: c
Explanation: Mist is a liquid form of aerosol whereas, Fume, Dust and Smoke are a solid form of aerosol.

4. X ray films are a source of which of the following gas?
a) SO2
b) CO2
c) NO2
d) SO3
View Answer

Answer: c
Explanation: NO2 is produced from X ray film. It causes irritation to eyes and cause respiratory disease.
advertisement

5. The maximum size of fly ash is ___________
a) 1μm
b) 100μm
c) 1000μm
d) 10μm
View Answer

Answer: c
Explanation: Fly ash is a finely divided particle produced from the combustion of coal. Its maximum size is 1000μm.

6. Which of the following leads to a disease called broncho spasm?
a) SO2
b) SO3
c) SO4
d) CO2
View Answer

Answer: b
Explanation: SO3 reacts with body fluids forming H2SO4 leading to Broncho spasm.

7. The minimum size of the smoke particle is ___________
a) 0.2μm
b) 1μm
c) 0.8μm
d) 0.5μm
View Answer

Answer: d
Explanation: Smoke is produced due to incomplete combustion of coal. Its size lies between 0.5μm to 1μm.
advertisement

8. Which of the following is a secondary air pollutant?
a) SPM
b) PAN
c) SO2
d) NO2
View Answer

Answer: b
Explanation: Peroxy Acetyl Nitrate is a secondary air pollutant whereas, Suspended Particulate Matter, SO2 and NO2 are primary air pollutants.

9. The permissible concentration of PM 10 in the air is ___________
a) 60μg/m3
b) 40μg/m3
c) 50μg/m3
d) 20μg/m3
View Answer

Answer: a
Explanation: The permissible concentration of PM 10 in air is 60μg/m3 whereas of PM 2.5 is 40μg/m3.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Environmental Engineering.

advertisement

To practice all areas of Environmental Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn