Environment Management Questions and Answers – Legal Acts of Noise Pollution

«
»

This set of Energy & Environment Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Legal Acts of Noise Pollution”.

1. When did the Noise Pollution Regulations and Control Rule established in India?
a) 2000
b) 2004
c) 2005
d) 2007
View Answer

Answer: a
Explanation: The Noise Pollution Rules established in 2000. They shall come into force on the date of their publication in the official gazette. In these rules, unless the context otherwise requires, ‘Act’, ‘Area’, ‘Authority’, ‘Person’ and ‘State Government’.
advertisement

2. What timings loud speakers shouldn’t use in public areas?
a) 10:00 pm to 5:00 am
b) 1:00 am to 7:00 am
c) 11:00 pm to 6:00 am
d) 10:00 pm to 6:00 am
View Answer

Answer: d
Explanation: A loud speaker or a public address system shall not be used between 10:00 pm to 6:00 am, except in closed premises or communication within auditoria, conference rooms, community halls and banquet halls, etc.

3. When can a person complaint to the police regarding noise pollution level?
a) When the ambient noise standards exceeds by 10 dB
b) When the ambient noise standards exceeds by 20 dB
c) When the ambient noise standards exceeds by 30 dB
d) When the ambient noise standards exceeds by 50 dB
View Answer

Answer: a
Explanation: A person can complaint to the authority if the noise level exceeds the ambient noise standards by 10 dB or more given in the corresponding columns against any area, make a complaint to the authority.

4. What is the meaning of silence zone for noise pollution?
a) Area comprising more than 100 meters around hospitals and educational institutes
b) Area comprising not less than 100 meters around hospitals and educational institutes
c) Area comprising more than 100 meters around clubs and commercial streets
d) Area comprising not less than 100 meters around clubs and commercial streets
View Answer

Answer: b
Explanation: Silence zone is defined as an area comprising not less than 100 meters around hospitals, education institutes and courts. The silence zones are zones which are declared as such by the competent authority.

5. When did the Factories Act constitute in India?
a) 1930
b) 1947
c) 1948
d) 1956
View Answer

Answer: c
Explanation: The Factories Act is constituted in 1948 in India. Section 11 (1) of the Act stipulates that every factory shall be kept clean, without having any nuisance. The word nuisance may include noise and thus it regulates the workers safety.
advertisement

6. The State Government shall take measures for abatement of noise.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The State Government shall take measures for abatement of noise including noise emanating from vehicular movements and ensures that the existing noise levels do not exceed the ambient air quality standards.

7. Which Ministry published a draft of Noise Pollution Rules?
a) Ministry of Foreign Affaires
b) Ministry of Pollution Control
c) Ministry of Industries
d) Ministry of Environment and Forests
View Answer

Answer: d
Explanation: A draft of Noise Pollution Rules was published under the notification of the Government of India in 1999 under the Ministry of Environment and Forests vide number S.O. 528 (E). This Act maintaining noise pollution.

8. In which year the Motor Vehicles Act came into force?
a) 1983
b) 1984
c) 1988
d) 1990
View Answer

Answer: c
Explanation: The Motor Vehicles Act through various sections empowers a state government to frame rules for the upkeep of motor vehicles and control of noise produced by them. Strong implementation of this Act will reduce the noise pollution efficiently.

9. One of the efficient ways to control aircraft noise is__________________
a) Building aircrafts with old technologies
b) Maximize the passengers to 100
c) Increase the amount of pressure it can withstand
d) Constructing aerodromes far away from the residential areas
View Answer

Answer: d
Explanation: The Aircrafts Act has many provisions but none for the control of noise. In this regard it is suggested that aerodromes be constructed far away from the residential areas of a city in order to protect residents from the noise of aircrafts.
advertisement

10. In which section, if a person violates the noise pollution regulations, is liable for penalty?
a) Section 12
b) Section 15
c) Section 18
d) Section 19
View Answer

Answer: b
Explanation: Any person who violating the noise pollution rules will be liable for penalty under the Act. Section 15 of the Act provides that any person contravening the provisions of the Act be punishable with imprisonment or fine.

11. What is the db level for heavy vehicles in India?
a) 70
b) 75
c) 77
d) 80
View Answer

Answer: d
Explanation: Decibel (db) is the unit of noise. There are different noise limits for vehicles as well depending upon the capacity of their engines. 80 db is the standard noise limit which has been accepted by Government of India for heavy vehicles.

12. What are the ambient air quality standards in industrial area during day time?
a) 75 db
b) 80 db
c) 85 db
d) 100 db
View Answer

Answer: a
Explanation: Ambient air quality standards in respect to noise various from one zone to another and it also various for day time and also for night time. The ambient air quality standards in industrial area during day time are 75 db and during night it is 70 db.

13. In which Act, noise is included as an environmental pollutant?
a) 1974
b) 1981
c) 1988
d) 1994
View Answer

Answer: b
Explanation: Noise though not defined in any statute but it is included as environmental pollutants in Section (a) of the Air Act 1981. After this included noise is recognized as a kind of air pollution and steps are taken to control it efficiently.
advertisement

14. Loud speakers cause noise.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Extensive use of loud speakers whether for political meetings, religious functions, marriages, musical nights, etc are most disturbing source of noise to the urban dwellers in particular and strong action must be take regarding this.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Energy & Environment Management.

To practice all areas of Energy & Environment Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn