Environment Management Questions and Answers – Dams

This set of Energy & Environment Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Dams”.

1. Based on the volume of fill which is the largest man made dam in the world?
a) Tarbela Dam
b) Fort Peck Dam
c) Ataturk Dam
d) Houtribdijk Dam
View Answer

Answer: a
Explanation: Tarbela Dam is the largest man made dam in the world. This Tarbela Dam is located in Pakistan. The construction of a dam is completed in 1976. Fort Peck Dam, Ataturk Dam, Houtribdijk Dam are respectively second, third and fourth largest man made dams.

2. Temples of modern India was a term coined by ___________________
a) Subhas Chandra Bose
b) Jawahar Lal Nehru
c) Mahatma Gandhi
d) Sardar Vallabhai Patel
View Answer

Answer: b
Explanation: Temples of modern India was coined by Jawahar Lal Nehru while inaugurating Bhakra Nangal dam to describe dams, scientific research institutes, steel plants and power plants. According to Nehru, these four are the temples of modern India.

3. The largest dam in India is____________
a) Tehri
b) Bhakra Nangal
c) Hirakud
d) Nagarjuna Sagar
View Answer

Answer: a
Explanation: Tehri dam is the largest dam in India. Tehri dam is located in Uttarakhand. The height of the dam is 260 mtrs. The length is 575 mtrs. Total capacity is 2,100,000(Acre Ft). The inflow water to Tehri dam is Bhagirathi.
advertisement
advertisement

4. Barrage dam is used for control the amount of water passing the dam.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A barrage dam is a special kind of dam which consists of a line of large gates that can be opened or closed for the purpose of control the amount of water passing the dam. One of the examples for barrage dam is Red Bluff Diversion dam in California.

5. The earliest known dam is______________
a) Jawa Dam
b) Sadd – el – Kafara Dam
c) Great Dam of Marib
d) Roman Dam
View Answer

Answer: a
Explanation: Jawa Dam is the earliest known dam. Jawa dam which is in Jordan, 100 km away from the capital Amman. This earliest built dam Jawa is a gravity dam. This dam structure is dated to 3000 BC. This Jawa dam is still in use.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. The era of large dams was initiated with the construction of which dam?
a) Hoover Dam
b) Tarbela Dam
c) Tehri Dam
d) Aswan Low Dam
View Answer

Answer: d
Explanation: The era of large dams was initiated with the construction of the Aswan Low dam. This Aswan Low dam is located in Egypt in Africa continent. This dam is built in 1902. Its is gravity masonry buttress dam on the Nile river.

7. Arch dams are first built by ______________
a) Greeks
b) Romans
c) Portuguese
d) British
View Answer

Answer: b
Explanation: The Romans were the first to build arch dams. In this arch dams the reaction force stabilizes the structure from the external hydrostatic pressure. Later in 19th century British Empire builds many arch dams.
advertisement

8. The tallest dam in the world is______________
a) Jinping- l – Dam
b) Nurek Dam
c) Xiaowan Dam
d) Xiluodu Dam
View Answer

Answer: a
Explanation: Jinping- l – dam is the tallest dam in the world. It’s is of 305m in height. It is a concrete arch type dam. It is situated in China and the river that flows in this dam is Yalong. Nurek Dam, Xiaowan Dam and Xiluodu Dam are second, third, fourth tallest dams respectively.

9. Which of the following types of dams were widely used in the early part of the industrial revolution?
a) Steel dams
b) Timber dams
c) Coffer dams
d) Check dams
View Answer

Answer: b
Explanation: Timber dams were widely used in the early part of the industrial revolution. This is due to the ease and speed of construction. Two common variations of timber dams are a crib and the plank. Both these variations have different functions.
advertisement

10. Which of the following is a natural dam?
a) Tailings dam
b) Diversionary dam
c) Saddle dam
d) Volcanic dam
View Answer

Answer: d
Explanation: Volcanic dams is the example for natural dam. It is formed when lava flows, often basaltic, intercept the path of a stream or lake outlet, resulting in the creation of a natural impoundment. Uinkarat volcanic field in United States is the example for volcanic dam.

11. A dry dam is designed to control flooding.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A dry dam is also known as a flood retarding structure. This dry dam is designed in such a way to control the flooding. This dry dams normally holds back no water and allows the channel to flow freely except during intense flow period.

12. The glacier blocks a river in the dam is known as________________
a) Ice dam
b) Blockage dam
c) Spilt dam
d) Isolated dam
View Answer

Answer: a
Explanation: An Ice dam occurs when water builds behind a blockage of ice. Ice dams form either when ice chunks in a river and forms a lake or when ice chunks in a river are blocked by something and build up to form a dam.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Energy & Environment Management.

To practice all areas of Energy & Environment Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.