Energy Management Questions and Answers – Non Renewable Resources

«
»

This set of Energy & Environment Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Non Renewable Resources”.

1. A non-renewable resource is a finite resource.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A non-renewable resource does not renew itself or which can’t be regenerated after it is used. If we have used it once, we will not be able to reuse or recycle it for the second time. Some of the examples of non-renewable resources are Earth minerals, fossil fuels etc.

2. Which of the below theory is related to non-renewable resources?
a) Game Theory
b) Phlogiston Theory
c) Big Bang Theory
d) Hotelling’s Theory
View Answer

Answer: d
Explanation: This theory is proposed by Harold Hotelling. This theory states that owners of non-renewable resources will only produce a supply of their product if it will yield more value when compared to other financial instruments available to them on market like bonds and interest bearing securities.

3. Bill Gates, Chairman of the Board for Terra Power Company is associated in which of the following non-renewable resources?
a) Earth minerals
b) Fossil fuels
c) Nuclear energy
d) Metal ores
View Answer

Answer: c
Explanation: Terra Power is a nuclear energy technology company based in Bellevue, Washington. It works to raise global living standards by creating new forms of energy. The primary technology of this company is Traveling wave reactor. It activities are in the fields of nuclear energy and related sciences, which are yielding significant innovations in the safety and economics of nuclear power and hybrid-energy.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The below schematic diagram represents which life cycle?
Diagram represents fossil fuel life cycle followed by combustion of raw material
a) Carbon Life Cycle
b) Earth minerals Life Cycle
c) Phosphorus Life Cycle
d) Fossil Fuel Life Cycle
View Answer

Answer: d
Explanation: In the Fossil Fuel Life Cycle various processes take place. Raw material, its discovery and extraction followed by the combustion of the raw material in order to generate necessary energy. While generating energy many harmful particles release to the atmosphere causing pollution.

5. The primary composition of coal is _______________
a) Nitrogen
b) Carbon
c) Oxygen
d) Hydrogen
View Answer

Answer: b
Explanation: Coal is a naturally found fossil fuel formed by the anaerobic decay of plant life taking place over millions of years. It is extracted from the underground by coal mining. The primary composition of coal is carbon while nitrogen, oxygen, and hydrogen comes under secondary composition.

6. Which Ministry is mainly responsible for refining, distribution, import, export of petroleum products and natural gas in India?
a) Ministry of Petroleum and Natural Gas
b) Ministry of Fossil Fuel
c) Ministry of Non-Renewable Energy
d) Ministry of Oil
View Answer

Answer: a
Explanation: Ministry of Petroleum and Natural Gas is a ministry of the Government of India. The ministry is working to develop the exploration and exploitation of petroleum resources for supplementing the energy requirements of India. At present the ministry is headed by the Cabinet Minister Dharmendra Pradhan (2014-Incumbent).

7. Where is the first oil well drilled in Asia?
a) Karachi, Pakistan
b) Assam, India
c) Tokyo, Japan
d) Kandy, Sri Lanka
View Answer

Answer: b
Explanation: Oil deposits were first discovered in Assam-Arrakan Basin at Digboi in 1889. In 1901, Asia’s first oil refinery was set at Digboi in Assam. Digboi is the oldest oil well operating in India. In order to look after the oil business in this area, Assam Oil Company was formed in 1899.
advertisement

8. The most abundantly available fossil fuel in India is _____________
a) Coal
b) Natural Gas
c) Petroleum
d) Oil
View Answer

Answer: a
Explanation: Coal is the most abundantly available fossil fuel in India. There are different forms of coal available they are, 1) Peat: Peat is produced by the decaying of plants in swamps. 2) Bituminous: It derives its name after liquid called bitumen. 3) Lignite: This form is used to produce electricity. 4) Anthracite: It has more than 90% carbon content per kg and it is the best quality coal.

9. Which of the following nonrenewable energy is not classified under a fossil fuel?
a) Nuclear
b) Petroleum
c) Oil
d) Natural gas
View Answer

Answer: a
Explanation: Nuclear energy is not a fossil fuel. Fossil fuels are based on materials that, a very long time ago were living animal or trees. Uranium used as fuel in nuclear power plants was never a living thing, thus Nuclear energy is not classified under fossil fuel.
advertisement

10. The major non-renewable energy usage in India is___________
a) Coal
b) Petroleum and other liquids
c) Natural gas
d) Nuclear
View Answer

Answer: a
Explanation: Around 50% of India’s commercial energy demand is met through the country’s vast coal reserves. Coal is cheaper than petroleum. For industrial progress cheap energy is necessity for this coal comes into picture. Due to huge presence of coal reserve it remains as the most important source of energy usage in India.

11. Natural gas is a non-renewable energy.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Yes, natural gas is a non-renewable energy. It takes millions of years to form once it is converted into energy. Natural gas is used as a fuel for vehicles. It is found in deep underground rock and some of them are found in coal beds.

12. How many Nuclear power stations are there in India?
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8
View Answer

Answer: c
Explanation: There are 7 nuclear power stations are here in India they are, 1) Tarapur having total capacity of 1400 MW, 2) Rawatbhata having total capacity of 1180 MW, 3) Kudankulam having total capacity of 2000MW, 4) Kaiga having total capacity of 880 MW, 5) Kakrapar having total capacity of 440 MW, 6) Kalpakkam having total capacity of 440 MW, 7) Narora having total capacity of 440 MW.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Energy & Environment Management.

To practice all areas of Energy & Environment Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.