Energy Management Questions and Answers – Consumers

«
»

This set of Energy & Environment Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Consumers”.

1. What does a primary consumer eat?
a) Plants
b) Decomposers
c) Small animals
d) Large animals
View Answer

Answer: a
Explanation: Primary consumers are always herbivores, or organisms that only eat autotrophic plants. This primary consumer gets energy by eating plants. For example, rabbit which is a primary consumer eat grass and other herbivorous plants to get energy.
advertisement

2. On what category consumers are classified into?
a) Herbivore
b) Carnivore
c) Omnivore
d) Herbivore, carnivore, omnivore and scavenger
View Answer

Answer: d
Explanation: Consumers can be classified into herbivores, carnivores, omnivores and as well as a scavenger. Most of the primary consumer is herbivore, secondary and tertiary consumers are carnivore. Quaternary are omnivores.

3. What is called for an organism that feeds on other organisms?
a) Insects
b) Consumer
c) Producer
d) Herbivore
View Answer

Answer: b
Explanation: Consumers feed on producers or other consumers to gain their energy. The consumers are the animals that receive energy from the producers. Consumers are who feed on the lower level in the food chain.

4. How many types of consumers are there?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: c
Explanation: There are three types of consumers they are, primary followed by secondary and tertiary. Primary consumers consume primary producers. Secondary consumers eat primary consumers. Tertiary consumers are the top predators of an ecosystem.

5. To which category ‘Hawk’ can be classified?
a) Primary consumer
b) Secondary consumer
c) Tertiary consumer
d) Quaternary consumer
View Answer

Answer: c
Explanation: Tertiary consumer is a third level consumer. It is at the third level of energy transfer. An example for this is hawk. Lizard which are primary consumer. This lizard is eat by deer and this deer is eaten by hawk. Hence hawk is a tertiary consumer.
advertisement

6. All plants are herbivores.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: There are few carnivorous or insectivorous plants. Carnivorous plants have the adoptions to low nutrient environments. These plants obtain some nutrients by trapping and digesting various invertebrates.

7. To which classification predators are classified?
a) Primary consumer
b) Secondary consumer
c) Tertiary consumer
d) Tertiary producer
View Answer

Answer: c
Explanation: A predator is an animal that eats other animals and the prey is an animal that gets eaten by the predator. Example for predator is hawk. Hawk which eats frog, frog which eats grasshopper and grasshopper which eats grass.

8. What is another name for tertiary consumers?
a) Decomposers
b) Producers
c) Herbivores
d) Apex predators
View Answer

Answer: d
Explanation: Apex predators are usually stood at the top in the food chain. It is capable of feeding on secondary consumers and primary consumers. Apex predators affect prey species population dynamics. Thus tertiary consumers sometimes also known as apex predators.

9. How many types of secondary consumers are there?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: b
Explanation: Secondary consumers are sorted into two groups namely, carnivores and omnivores. Carnivores only eat meat or other animals flesh. Snakes are the examples of carnivorous secondary consumers. Omnivores eat both plants as well as animals, example is bear.
advertisement

10. What is the food habitant of secondary consumers?
a) Feed on primary consumers
b) Depends on tertiary consumers
c) Produce their own energy
d) Eat dead animals
View Answer

Answer: a
Explanation: Secondary consumers eat primary consumers for energy. It can’t generate its own energy. Tertiary consumers depend on secondary consumers for energy and thereby secondary consumer is the source for tertiary consumers.

11. In the following tropic levels of plants followed by rabbit flowed by fox. Here fox belongs to______________
a) Primary producer
b) Primary consumers
c) Secondary producers
d) Secondary consumers
View Answer

Answer: d
Explanation: In the above tropic levels plants are primary producers and it belongs to first tropic level. Rabbit eat primary producers and it belongs to the second tropic level which is primary consumers. Fox which eat rabbit is secondary consumer.

12. A consumer that feeds on other animals are known as carnivores.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A carnivore us an animal that gets food by killing other animals. Carnivores generally eat flesh meat. Carnivores along with omnivores are important is ecosystem because, they keep other herbivorous species from getting over population in a particular area.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Energy & Environment Management.

advertisement

To practice all areas of Energy & Environment Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn