Energy and Environment Management Questions and Answers – Need for Public Awareness and Institutions in Environment

«
»

This set of Energy and Environment Management Question Bank focuses on “Need for Public Awareness and Institutions in Environment”.

1. How can we achieve the prevention of environmental degradation?
a) By relying on the government to do all the jobs
b) By killing all animals in the forest
c) By creating public awareness among people about the importance of environment
d) By causing more and more pollution
View Answer

Answer: c
Explanation: By making public to aware about the environmental importance we can achieve the prevention of environmental degradation. Prevention of environmental degradation must become a part of all our lives.

2. In which of the following way we can create awareness among people about environment efficiently?
a) By the help of mass media shows the importance of environment
b) By spreading through mouths
c) By forcefully insisting people to protecting environment
d) By making treaties with other countries
View Answer

Answer: a
Explanation: Environmental management can only be possible through public awareness. Mass media such as newspaper, radio and television strongly influence public opinion. Through this mass media, we can create awareness for people about the importance of environment.

3. Which one of the following is the best way to protect environment by individuals?
a) By simply talking about environment
b) By killing organisms and cutting trees
c) By joining NGOs and involve themselves in environmental protection works
d) By simply sitting in a home
View Answer

Answer: c
Explanation: There are several Governmental and Non-Governmental Organizations working towards environmental protection in our country. An individual can join an NGO that supports conservation and protect the environment.
advertisement
advertisement

4. What is the best way to educate school kids about the environment?
a) Teaching theory about environment in classes
b) Showing pictures and videos of environment in projector screen
c) Taking kids to national parks or sanctuaries
d) Taking kids to amusement parks
View Answer

Answer: c
Explanation: The best way to educate school kids about the environment is by taking kids to national parks or sanctuaries. Kids get to know more about the environment when they directly spend some time in natural habitat and thus they come to know the importance of the environment.

5. When we will celebrate World Forestry Day?
a) 21 March
b) 22 April
c) 05 June
d) 11 July
View Answer

Answer: a
Explanation: World Forestry Day is celebrated worldwide every year on 21st March at the international level in order to increase public awareness among communities about the contribution of forests to balance the life cycle on earth.

6. Individuals can play a major role in environment management.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Individuals can reduce wastage of natural resources and they can put pressure on Government about forming strong policies to protect the environment and they can minimize the use of sources that lead to pollution and degradation.

7. In India when we will celebrate Wildlife Week?
a) Between April 1 and 8
b) Between July 1 and 8
c) Between August 1 and 8
d) Between October 1 and 8
View Answer

Answer: d
Explanation: Wildlife Week is celebrated every year in India between October 1 and 8. It was first started in the year 1952 with the great vision of saving the life of the Indians animals by taking some critical steps.
advertisement

8. When did the Bombay Natural History Society started?
a) 1883
b) 1894
c) 1903
d) 1916
View Answer

Answer: a
Explanation: The Bombay Natural History Society (BNHS) began as a small society of six members in 1883. Its influence on wildlife policy building, research, popular publication’s and peoples action has been a unique feature of the multifaceted society.

9. Which is the India’s oldest conservation research based NGO?
a) Botanical Survey of India
b) Bombay Natural History Society
c) Centre for Environmental Education
d) Madras Crocodile Bank Trust
View Answer

Answer: b
Explanation: Bombay Natural History Society is the India’s oldest conservation research based NGO and one that has been at the forefront of the battle for preservation of species and ecosystems. Its major contribution has been in the field of wildlife research.
advertisement

10. Which is the first crocodile conservation breeding centre in Asia?
a) Madras Crocodile Bank Trust
b) Bombay Crocodile Bank Trust
c) Kolkata Crocodile Bank Trust
d) Mangalore Crocodile Bank Trust
View Answer

Answer: a
Explanation: Madras Crocodile Bank Trust (MCBT) is the first crocodile conservation breeding centre in Asia. It was founded in 1976 to conserve Indian crocodiles and establish program for the conservation of other species of endangered reptiles.

11. Where we can see State Department of Environment?
a) State where there is no danger for environment
b) State where there is danger for environment
c) State where there is no adequate environment
d) In all States of India
View Answer

Answer: d
Explanation: State Department of Environment is present in every state of India. It is responsible for improving the overall environmental quality within the state. The Department actively engages in environmental assessment.

12. Where is the head quarter of Wildlife Institute of India located?
a) New Delhi
b) Mysore
c) Dehradun
d) Bhopal
View Answer

Answer: c
Explanation: The head quarter of Wildlife Institute of India located in Dehradun. It is a major training establishment for Forest Officials and for research in Wildlife Management. The organization added an enormous amount of information on India’s biological wealth.

13. When did the Zoological Survey of India established?
a) 1900
b) 1909
c) 1916
d) 1920
View Answer

Answer: c
Explanation: The Zoological Survey of India (ZSI) was established in 1916. Its mandate was to do a systematic survey of the fauna in India. It has done an enormous amount of work on taxonomy and ecology.

14. Salim Ali Centre for Ornithology and Natural History (SACON) founded by Salim Ali.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: SACON was Salim Ali’s dream but it became a reality only after his demise. Initially, this institution conceived as being a wing of the Bombay Natural History Society, it later evolved into an independent organization based at Coimbatore in 1990.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Energy & Environment Management.

To practice Energy and Environment Management Question Bank, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.