Energy and Environment Management Questions and Answers – Major International Environmental Protocols

«
»

This set of Energy & Environment Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Major International Environmental Protocols”.

1. When did the Montreal protocol come into force?
a) 1985
b) 1987
c) 1989
d) 1991
View Answer

Answer: c
Explanation: Montreal protocol on substances that deplete ozone layer came into force in 1989. The protocol settargete for reducing the consumption and production of a range of ozone depleting substances.
advertisement

2. When did India accepted Montreal protocol?
a) 1990
b) 1991
c) 1992
d) 1993
View Answer

Answer: c
Explanation: Though Montreal protocol came into force in 1989, India accepted this protocol with its London Amendment in September 1992. The Ministry of Environment and Forest has established an ozone cell for this.

3. When did Kyoto protocol adopted?
a) 1996
b) 1997
c) 2000
d) 2007
View Answer

Answer: b
Explanation: The Kyoto protocol was adopted in Kyoto, Japan on December 1997. It entered int force on 16 February 2005. It is an international treaty which extends the 1992 United Nations Framework Convention Climate Change.

4. For the convention on Biological Diversity which protocol was adopted?
a) Kyoto
b) Montreal
c) The Nagoya Protocol
d) The Cartagena protocol
View Answer

Answer: d
Explanation: The Cartagena protocol on biosafety was adapted to the convention on Biological Diversity. It is an international agreement which aims to ensure the safe handling, transport and use of living modified organisms.

5. Which protocol aims to sharing the benefits arising from the utilization of genetic resources?
a) The Nagoya Protocol
b) The Cartagena protocol
c) Kyoto Protocol
d) Montreal Protocol
View Answer

Answer: a
Explanation: The Nagoya Protocol on Access and Benefits-sharing is an international agreement which aims at sharing the benefits arising from the utilization of genetic resources in a fair and equitable way. It came into force on 12th October 2014.
advertisement

6. Protocol and conventions are the same.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A protocol to the convention is an agreement that diplomatic negotiators formulate and sign as the basis for a final convention where the parties set specific aims. Usually, when a major provision is to be incorporated a protocol is called among the countries.

7. Which protocol helps to phase out Hydro-fluorocarbons?
a) Montreal Protocol
b) Kyoto Protocol
c) The Cartagena Protocol
d) The Nagoya Protocol
View Answer

Answer: a
Explanation: Hydro-fluorocarbons are greenhouse gases with a significantly higher warming potential than carbon dioxide. More than 170 countries have reached a historic deal to phase out Hydro-fluorocarbons after years of protracted.

8. How many parties are there in the Nagoya Protocol?
a) 91
b) 93
c) 95
d) 97
View Answer

Answer: b
Explanation: The Nagoya Protocol was adopted on29 October 2010 in Nagoya, Japan. Presently there are 93 parties are there. Secretary General of the United Nations worked as a depository for the Nagoya protocol.

9. When did the Nagoya-Kuala Lumpur supplementary protocol come into force?
a) 2011
b) 2015
c) 2017
d) 2018
View Answer

Answer: d
Explanation: The Nagoya-Kuala Lumpur supplementary protocol is the recent added protocol. This protocol is majorly on Liability and Redress to the Cartagena Protocol on Biosafety. This protocol came into force on 5 March 2018.
advertisement

10. The international committee came into force for the Cartagena Protocol on Biosafety.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The international committee for the Cartagena Protocol on Biosafety (ICC) was established in decision EM-1/3 adoption the Cartagena Protocol on Biosafety to undertake the preparations necessary for the first meeting of the parties to the protocol.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Energy & Environment Management.

To practice all areas of Energy & Environment Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn