Electric Circuits Questions and Answers – The Inverting and Non-Inverting Amplifier Circuit

«
»

This set of Electric Circuits Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “The Inverting and Non-Inverting Amplifier Circuit”.

1. The opamp in the Inverting circuit is in __________
a) Linear region
b) Saturation
c) Cut-off region
d) Non-linear region
View Answer

Answer: a
Explanation: We assume that the opamp is in linear region.
advertisement

2. In an Inverting Amplifier circuit, the output voltage vo is expressed as a function of ____________
a) Input current
b) Output current
c) Source voltage
d) Source current
View Answer

Answer: c
Explanation: The goal of an inverting circuit is to express output voltage vo as a function of source voltage vs.

3. The other name for Gain is ____________
a) Scaling factor
b) Output
c) Amplifying factor
d) Scaling level
View Answer

Answer: a
Explanation: The gain is also known as scaling factor and it is the ratio of Rf/Rs in case of an Inverting amplifying circuit.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. If VCC = 12V and vs=1mV, then Rf/Rs is _____________
a) >12000
b) <12000
c) 12000
d) 1
View Answer

Answer: b
Explanation: Rf/Rs ≤ │VCC/vs│.

5. In the expression vo= -Avn, A is called ______________
a) Closed loop gain
b) Closed loop fault
c) Open loop fault
d) Open loop gain
View Answer

Answer: d
Explanation: A is called open loop gain.
advertisement

6. The circuits of an inverting and Non-Inverting amplifying comprises of __________ and _______ number of resistors.
a) 3, 2
b) 2, 3
c) 2, 2
d) 3, 3
View Answer

Answer: b
Explanation: Inverting amplifying circuit- Rs, Rf.
Non-Inverting amplifying circuit – Rs, Rf, Rg.

7. The condition for a Non-inverting amplifying circuit to operate in linear region operation _____________
a) (Rs+Rf)/Rs < │VCC/vg
b) (Rs+Rf)/Rs ≠ │VCC/vg
c) (Rs+Rf)/Rs > │VCC/vg
d) (Rs+Rf)/Rs = │VCC/vg
View Answer

Answer: a
Explanation: Assume that opamp is ideal. The condition for the linear region operation in a Non-inverting amplifying circuit is (Rs+Rf)/Rs <│VCC/vg│.
advertisement

8. If Rs= 3Ω, Rf= 6Ω then the relation between vo and vg in case of a Non-Inverting amplifying circuit.
a) vo= 9vg
b) vo= 6vg
c) vo= 3vg
d) vo= vg
View Answer

Answer: c
Explanation: vo= ((Rs+Rf)/Rs) *vg.

9. If Rs= 5Ω, Rf= 25Ω and -2.5V ≤ vg ≤ 2.5V. What are the smallest power supply voltages that could be applied and still have opamp in linear region?
a) ±9V
b) ±2.5V
c) ±6V
d) ±15V
View Answer

Answer: d
Explanation: vo= ((Rs+Rf)/Rs) *vg. By substituting the values, we have vo=6vg.
vo=6(-2.5) = -15
vo=6(2.5) =15.
advertisement

10. If an inverting amplifying circuit has a gain of 10 and ±15V power supplies are used. The values of input for which opamp would be in the linear region?
a) ±1.25
b) ±1.5V
c) ±2.25
d) ±0.5
View Answer

Answer: b
Explanation: Gain= Rf/Rs= 10 and vo= (-Rf/Rs)*vs.
→ vo= -10vs and given -12V≤ vo ≤ 12V.
→ -15= -10vs. So, vs= 1.5V
→ 15=-10vs. So, vs=-1.5V.

11. If the gain of an inverting amplifying circuit is 13 and ±22V power supplies are used. What range of input values allows the opamp to be in linear region?
a) ±1.69
b) ±1.35V
c) ±2.28
d) ±0.5
View Answer

Answer: a
Explanation: Gain= Rf/Rs= 13 and vo= (-Rf/Rs)*vs.
→ vo= -13vs and given -22V≤ vo ≤ 22V.
→ -22= -13vs. So, vs=1.692 V
→ 22=-13vs. So, vs=-1.692V.

12. The input applied to an Inverting amplifier is ______________
a) Equal to output
b) Equal to Inverted output
c) Not equal to output
d) Output is equal to input
View Answer

Answer: b
Explanation: The name itself indicates it is an Inverting amplifier. So, the input applied is inverted and is given as output. Suppose the input applied is sinusoidal then, the output is
Inverting amplifier is inverted & is given as output in the given graph

13. In R1=10kΩ, Rf=100kΩ, v1=1V. A load of 25kΩ is connected to the output terminal. Calculate i1 and vo.
The i1 & vo are 0.1mA & -10V if R1=10kΩ, Rf=100kΩ, v1=1V
a) 0.5mA, 10V
b) 0.1mA, 10V
c) 0.1mA, -10V
d) 0.5mA, -10V
View Answer

Answer: c
Explanation: i1= v1/R1 = 1V/10kΩ = 0.1mA
V0= -(Rf/R1)*v1 = -(100kΩ/10kΩ)*1V = -10V.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electric Circuits.

To practice all areas of Electric Circuits, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.