Database Questions and Answers – Tertiary Storage

This set of Database Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Tertiary Storage”.

1. Tertiary storage is built with :
a) a lot of money
b) unremovable media
c) removable media
d) secondary storage
View Answer

Answer: c
Explanation: Tertiary storage involves a robotic mechanism which will mount (insert) and dismount removable mass storage media into a storage device according to the system’s demands; this data is often copied to secondary storage before use.

2. Operating system is responsible for
a) disk initialization
b) booting from disk
c) bad-bock recovery
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Tertiary storage involves a robotic mechanism which will mount (insert) and dismount removable mass storage media into a storage device according to the system’s demands; this data is often copied to secondary storage before use.

3. A typical tape drive is ________ a typical disk drive.
a) more expensive than
b) cheaper than
c) of the same cost as
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Tertiary storage involves a robotic mechanism which will mount (insert) and dismount removable mass storage media into a storage device according to the system’s demands; this data is often copied to secondary storage before use.
advertisement
advertisement

4. During recovery from a failure
a) each pair of physical block is examined
b) specified pair of physical block is examined
c) first pair of physical block is examined
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Tertiary storage involves a robotic mechanism which will mount (insert) and dismount removable mass storage media into a storage device according to the system’s demands; this data is often copied to secondary storage before use.

5. A magneto-optic disk is :
a) primary storage
b) secondary storage
c) tertiary storage
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Tertiary storage involves a robotic mechanism which will mount (insert) and dismount removable mass storage media into a storage device according to the system’s demands; this data is often copied to secondary storage before use.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. Which of the following are the process of selecting the data storage and data access characteristics of the database?
a) Logical database design
b) Physical database design
c) Testing and performance tuning
d) Evaluation and selecting
View Answer

Answer: b
Explanation: Physical database design is the process of selecting the data storage and data access characteristics of the database.

7. The replacement of a bad block generally is not totally automatic because
a) data in bad block cannot be replaced
b) data in bad block is usually lost
c) bad block does not contain any data
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Physical database design is the process of selecting the data storage and data access characteristics of the database.
advertisement

8. Which of the following is the oldest database model?
a) Relational
b) Hierarchical
c) Physical
d) Network
View Answer

Answer: d
Explanation: Network model has data stored in a hierarchical network flow.

9. The surface area of a tape is ________ the surface area of a disk.
a) much lesser than
b) much larger than
c) equal to
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Network model has data stored in a hierarchical network flow.
advertisement

10. Which one of the following is not a secondary storage?
a) magnetic disks
b) magnetic tapes
c) ram
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Tertiary storage involves a robotic mechanism which will mount (insert) and dismount removable mass storage media into a storage device according to the system’s demands; this data is often copied to secondary storage before use.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Database Management System.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.