Database Questions and Answers – Querying database part 3

This set of Database Interview Questions and Answers for freshers focuses on ” Querying database part – 3″.

1. _______________ joins are SQL server default
a) Outer
b) Inner
c) Equi
d) None of the Mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Inner query joins only the rows that are matching.

2. The ________________ is essentially used to search for patterns in target string.
a) Like Predicate
b) Null Predicate
c) In Predicate
d) Out Predicate
View Answer

Answer: a
Explanation: Like matches the pattern with the query.

3. Which of the following is/are the Database server functions?
i) Data management
ii) Transaction management
iii) Compile queries
iv) Query optimization
a) i, ii, and iv only
b) i, ii and iii only
c) ii, iii and iv only
d) All i, ii, iii, and iv
View Answer

Answer: a
Explanation: All these are functions of the database.
advertisement
advertisement

4. To delete a database ___________ command is used
a) Delete database database_name
b) Delete database_name
c) drop database database_name
d) drop database_name
View Answer

Answer: c
Explanation: This will delete the database with its structure.

5. ____________ is a combination of two of more attributes used as a primary key
a) Composite Key
b) Alternate Key
c) Candidate Key
d) Foreign Key
View Answer

Answer: a
Explanation: Primary keys together form the composite key.

6. Which of the following is not the function of client?
a) Compile queries
b) Query optimization
c) Receive queries
d) Result formatting and presentation
View Answer

Answer: b
Explanation: Query optimization is used to improve quality.

7. ____________ is a special type of stored procedure that is automatically invoked whenever the data in the table is modified.
a) Procedure
b) Trigger
c) Curser
d) None of the Mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Triggers are used to initiate an action to take place.
advertisement

8. ______________ requires that data should be made available to only authorized users.
a) Data integrity
b) Privacy
c) Security
d) None of the Mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Some algorithms may be used for the security.

9. Some of the utilities of DBMS are _____________
i) Loading ii) Backup iii) File organization iv) Process Organization
a) i, ii, and iv only
b) i, ii and iii only
c) ii, iii and iv only
d) All i, ii, iii, and iv
View Answer

Answer: b
Explanation: Processing is not the a utility in dbms.
advertisement

10. ____________ allows individual row operation to be performed on a given result set or on the generated by a selected by a selected statement.
a) Procedure
b) Trigger
c) Curser
d) None of the Mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Triggers are used to initiate an action to take place.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Database Management System.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.