Database Questions and Answers – Querying database part 5

This set of Database Interview Questions and Answers for Experienced people focuses on ” Querying database part – 5″.

1. Which is refers to a stalemate situation due to which no further progress is possible as computer await response of each other:
a) Concurrency
b) Deadlock
c) Backup
d) Recovery
View Answer

Answer: b
Explanation: Deadlock will stop further processing.

2. Which is a duplicate copy of a file program that is stored on a different storage media than the original location:
a) Concurrency
b) Deadlock
c) Backup
d) Recovery
View Answer

Answer: c
Explanation: Backup is required to take all the data.

3. Which is the duplication of computer operations and routine backups to combat any unforeseen problems:
a) Concurrency
b) Deadlock
c) Backup
d) Recovery
View Answer

Answer: d
Explanation: Recovery means to take the backup data while there is a crash.
advertisement
advertisement

4. Optimization that is basically related to the rewriter module is termed as__________
a) Semantic query optimization
b) Global query optimization
c) All of the Mentioned
d) None of the Mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: SQL-99 is the most recent version of standard SQL prescribed by the ANSI.

5. Optimization basically related to the Rewrite module is termed as_______
a) Semantic query optimization
b) Global query optimization
c) All of the Mentioned
d) None of the Mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: SQL-99 is the most recent version of standard SQL prescribed by the ANSI.

6. Database security helps organizations to protect data from _____
a) Internal users
b) External users
c) Non-external users
d) Non internal users
View Answer

Answer: b
Explanation: External users are the people who do not involve in the processing of the database.

7. Copying files to secondary or specific devices is known as ______
a) Retrieve
b) Backup
c) Recovery
d) Deadlock
View Answer

Answer: b
Explanation: Backup is required to take all the data.
advertisement

8. How many types of recovery control techniques:
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: a
Explanation: Recovery means to take the backup data while there is a crash.

9. Which are types of recovery control techniques:
a) Deferred update
b) Immediate update
c) All of the Mentioned
d) None of the Mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Recovery means to take the backup data while there is a crash.
advertisement

10. Which server can join the indexes when only multiple indexes combined can cover the query:
a) SQL
b) DBMS
c) RDBMS
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Indexing reduces the difficulty in searching the data.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Database Management System.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.