Data Science Questions and Answers – Cross Validation

«
»

This set of Data Science Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cross Validation”.

1. Which of the following is correct use of cross validation?
a) Selecting variables to include in a model
b) Comparing predictors
c) Selecting parameters in prediction function
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Cross-validation is also used to pick type of prediction function to be used.

2. Point out the wrong combination.
a) True negative=correctly rejected
b) False negative=correctly rejected
c) False positive=correctly identified
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: False positive means incorrectly identified.

advertisement

3. Which of the following is a common error measure?
a) Sensitivity
b) Median absolute deviation
c) Specificity
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Sensitivity and specificity are statistical measures of the performance of a binary classification test, also known in statistics as classification function.

4. Which of the following is not a machine learning algorithm?
a) SVG
b) SVM
c) Random forest
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: SVM stands for scalable vector machine.

advertisement
advertisement

5. Point out the wrong statement.
a) ROC curve stands for receiver operating characteristic
b) Foretime series, data must be in chunks
c) Random sampling must be done with replacement
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Random sampling with replacement is the bootstrap.

6. Which of the following is a categorical outcome?
a) RMSE
b) RSquared
c) Accuracy
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: RMSE stands for Root Mean Squared Error.

Participate in Data Science Certification Contest of the Month Now!
advertisement

7. For k cross-validation, larger k value implies more bias.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: For k cross-validation, larger k value implies less bias.

8. Which of the following method is used for trainControl resampling?
a) repeatedcv
b) svm
c) bag32
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: repeatedcv stands for repeated cross-validation.

advertisement

9. Which of the following can be used to create the most common graph types?
a) qplot
b) quickplot
c) plot
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: qplot() is short for a quick plot.

10. For k cross-validation, smaller k value implies less variance.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Larger k value implies more variance.

advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Data Science.

Here’s the list of Best Books in Data Science.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.