Dairy Engineering Questions and Answers – Milk Quality Farm – 4

«
»

This set of Dairy Engineering online test focuses on “Milk Quality Farm – 4”.

1. The only persons regulated by federal orders are _____
a) Farmers
b) Truckers
c) Handlers
d) Retail store owners
View Answer

Answer: c
Explanation: In Federal order provisions, dairy processors are referred to as handlers and dairy farmers are known as producers. Handlers are regulated by federal orders.
advertisement

2. The increased use of bulk cooling and storage equipment has made _____ bacteria the primary organisms in raw milk.
a) Psychrophilic
b) Coliform
c) Staphylococcus
d) Streptococcus
View Answer

Answer: a
Explanation: Psychrophiles or cryophiles (adj. cryophilic) are extremophilic organisms that are capable of growth and reproduction in cold temperatures, ranging from −20 °C to +10 °C. The growth of psychrophilic bacteria has tremendously increased due to bulk cooling and storage.

3. _____ is the cause of the rancid flavor in milk.
a) Feeding high moisture corn
b) Feeding haylage
c) Storing milk in the sunlight
d) Extreme agitation of raw milk
View Answer

Answer: d
Explanation: Racidilty is the result of fat oxidation. In milk, it is caused due to excessive agitation of raw milk which leads to a breakdown of fat molecule exposing them to oxidation.

4. Which of the following does not promote metallic/oxidized off flavor in milk?
a) Hypochlorite sanitizer
b) Sunlight
c) Fluorescent light
d) Copper
View Answer

Answer: a
Explanation: Milk with a cardboardy or metallic taste is more common in milk during the winter and early spring. The off- flavor can be detected in raw milk, but sometimes not until two days after collection. Hypochlorite doesn’t promote metallic off flavor in milk.

5. Whole milk contains _____ percent protein.
a) 1.5-2.5
b) 2.5-3.5
c) 3.5-4.0
d) 4.0-4.5
View Answer

Answer: c
Explanation: Whole milk is rich in protein. It contains around 3.5-4.0 percent protein.
advertisement

6. Which of the following is not an objective of milk evaluation?
a) Determining the presence of desirable characteristics
b) Determining one brand of milk from another
c) Determining if one sample differs from another
d) Determining the presence and magnitude of undesirable characteristics
View Answer

Answer: b
Explanation: Brand differentiation is not one of the objectives of milk evaluations. Its objective includes determining the presence of desirable characteristic etc.

7. Mastitis infecting microorganisms almost invariably gain entrance to the mammary gland via the _____
a) Caudal base
b) Blind quarter
c) Streak canal
d) Feed
View Answer

Answer: c
Explanation: Mastitis is a cow disease in a cow. It is due to microorganisms that enter mammary gland via streak canal.

8. A _____ cup is a cup with fine wire mesh on top used to detect the presence of abnormal milk.
a) Striated
b) Mesh
c) Streak
d) Strip
View Answer

Answer: d
Explanation: The strip cup is used to detect mastitis. Method involves squirting the first stream of milk from each teat into strip cup then inspecting for flakes, lumps, and other signs of abnormal milk.

9. A _____ needs to be applied to the teat end in order for a milking machine to remove milk.
a) Massaging action
b) Pulsation
c) Vacuum
d) Pressure
View Answer

Answer: c
Explanation: A vacuum is applied to the teat end. This helps to remove milk from the milking machine.
advertisement

10. Which of the following four primary taste sensations is correctly matched with the causal agent?
a) Salty-sugar
b) Bitter-quinine
c) Sweet-lactic acid
d) Sour-table salt
View Answer

Answer: b
Explanation: Quinine content gives the characteristic bitter flavor. More the quinine content more the bitter flavor.

11. Some streptococci that produce lactic acid also produce certain aldehydes, which impart a _____ flavor.
a) Malty
b) Bitter
c) Salty
d) Metallic
View Answer

Answer: a
Explanation: Certain aldehydes give malty flavor. They are produced by streptococci that produce lactic acid.

12. By using a _____ with plastic beads of varying density, nonfat solids in milk can be rapidly estimated.
a) Lactometer
b) Hydrometer
c) Humidoscope
d) Polyscope
View Answer

Answer: b
Explanation: A hydrometer is an instrument that measures the specific gravity (relative density) of liquids—the ratio of the density of the liquid to the density of water. a hydrometer with plastic beads varying density would help in estimation of non fat solids.

13. The two main proteins in milk are ____ and ____
a) Lactose, Lactalbumin
b) Casein, Lactalbumin
c) Ascorbic, Thiamin
d) Colgate, Casein
View Answer

Answer: b
Explanation: Casein and lactalbumin are main protein present in milk. Milk is a good source of protein.
advertisement

14. Vitamin _____ was first discovered in milk fat and is important to eyesight.
a) A
b) B
c) C
d) D
View Answer

Answer: a
Explanation: Vitamin A is a fat soluble vitamin that is also a powerful antioxidant. Vitamin A plays a critical role in maintaining healthy vision.

15. Milk contains all the known vitamins and is an especially good source of ___
a) Cyanocobalmin
b) Riboflavin
c) Ascorbic Acid
d) Thiamine
View Answer

Answer: b
Explanation: Riboflavin, also known as vitamin B2, is a vitamin found in food and used as a dietary supplement. Milk is also a good source of riboflavin.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Dairy Engineering.

To practice all areas of Dairy Engineering for online tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn