Dairy Engineering Questions and Answers – Measuring Equipment and Technique

«
»

This set of Dairy Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Measuring Equipment and Technique”.

1. The rate at which milk flows through a closed pipe can be determined by _____________
a) Determining the mass flow rate
b) Determining the volume flow rate
c) Mass flow rate and volume flow rate
d) Fat content
View Answer

Answer: c
Explanation: Flow rate determines the flow rate of milk through a closed pipe. Volume flow rate also plays a major role in determining the flow rate.
advertisement

2. Conveyor-based methods are used for the measurement of the flow of _____________
a) Solids
b) Liquid
c) Gas
d) Gel
View Answer

Answer: a
Explanation: Conveyor-based method determines flow of solids. Liquid, gas. Gel flow characteristic cannot be determined by this method.

3. For the measurement of flow rate of liquid, the method used is _____________
a) Conveyor-based methods
b) Bourdon tube
c) Coriolis method
d) Thermal mass flow measurement
View Answer

Answer: c
Explanation: Using the Coriolis Effect that causes a laterally vibrating tube to distort, a direct measurement of mass flow can be obtained in a coriolis flow meter. Hence, coriolis method is used for the measuring liquid flow rate.

4. The device cannot be used for flow obstruction is _____________
a) Orifice plate
b) Venturi tube
c) Flow nozzle and dall flow tube
d) sphere
View Answer

Answer: d
Explanation: Orifice plate, venture tube and flow nozzle all these devices are used for flow obstruction. Sphere can’t be used for flow obstruction.

5. The device which is used for making temporary measurements of flow is _____________
a) Venturi
b) Dull flow tube
c) Orifice plate
d) Pitot static tube
View Answer

Answer: c
Explanation: An orifice plate is a device used for measuring flow rate, for reducing pressure or for restricting flow. It is also used to make temporary flow measurements.
advertisement

6. For the measurement of flow, the cheapest device is _____________
a) Venturi
b) Dall flow tube
c) Flow nozzle
d) Pitot static tube
View Answer

Answer: c
Explanation: Flow nozzle is the most economical device for the measurement of flow. Dall flow tube, Venturi and Pitot static tube are comparatively expensive.

7. The instrument which is not suitable for the application in an automatic control scheme is _____________
a) Rotameters
b) Pitot static tube
c) Rotary piston meter
d) Orifice plate
View Answer

Answer: a
Explanation: In rotameter, the falling and rising action of a float in a tapered tube provide a measure of flow rateRotameter is not suitable in the automatic control scheme.

8. Example of positive displacement meter is _____________
a) Variable area flow meter
b) Turbine meters
c) Rotary piston meter
d) Venturi
View Answer

Answer: c
Explanation: A positive displacement meter is a type of flow meter that requires fluid to mechanically displace components in the meter in order for flow measurement. Rotary piston meter is a positive displacement meter.

9. Turbine meters are generally preferred for?
a) Low-viscosity and high flow measurements
b) High viscosity and low flow measurements
c) High viscosity and high flow measurements
d) Low viscosity and low flow measurements
View Answer

Answer: a
Explanation: Turbine flow meters are used for the measurement of natural gas and liquid flow. Turbine meters are used for low-viscosity and high flow measurements.
advertisement

10. The flow meter which is replacing the differential pressure meters in its applications is _____________
a) Vortex-shedding flow meter
b) Electromagnetic flow meters
c) Ultrasonic flow meters
d) Displacemement meter
View Answer

Answer: a
Explanation: A vortex flow meter is a flow measurement device best suited for flow measurements where the introduction of moving parts presents problems. Vortex-shedding flow meter took place of differential pressure meters in its applications.

11. Ostwald, Herschel-Bulkley, Steiger-Ory, Bingham, Ellis and Eyring. The following models are to study the flow behavior of?
a) Newtonian fluid
b) Non-Newtonian fluid
c) Dilated fluid
d) Ideal fluid
View Answer

Answer: b
Explanation: Several models are available for mathematical description of the flow behavior of non-Newtonian systems. Examples of such models are Ostwald, Herschel-Bulkley, Steiger-Ory, Bingham, Ellis and Eyring.

12. Which of the following satisfy n=1 (where n is flow behavior index)?
a) Pseudoplastic fluid
b) Thixotropic fluid
c) Newtonian fluid
d) Diliant fluid
View Answer

Answer: c
Explanation: The n=1 for Newtonian fluids. Newtonian fluid is a fluid in which the viscous stresses arising from its flow, at every point. The stress is linearly proportional to the local strain rate—the rate of change of its deformation over time.

13. Which of the following satisfy n<1 (where n is flow behavior index)?
a) Pseudoplastic fluid
b) Thixotropic fluid
c) Newtonian fluid
d) Diliant fluid
View Answer

Answer: a
Explanation: The n<1 for shear thinning (pseudoplastic) fluids. Shear thinning is the non-Newtonian behavior of fluids whose viscosity decreases under shear strain. It is sometimes considered synonymous for pseudo plastic behavior.
advertisement

14. Which of the following satisfy n>1 (where n is flow behavior index)?
a) Pseudoplastic fluid
b) Thixotropic fluid
c) Newtonian fluid
d) Diliant fluid
View Answer

Answer: d
Explanation: The n>1 for shear thickening (diliants) fluids. Dilatant fluids, also known as shear thickening fluids, are liquids or solutions whose viscosity increases as stress is applied.

15. Herschel-Bulkley model is also called as ______
a) Low equation
b) Young’s equation
c) Power law equation
d) Rutherford equation
View Answer

Answer: c
Explanation: Herschel-Bulkley model, also called the generalized power law equation which in principle is an extended Ostwald mode.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Dairy Engineering.

To practice all areas of Dairy Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn