Dairy Engineering Questions and Answers – Cows in Dairy – 3

«
»

This set of Dairy Engineering Interview Questions and Answers for Experienced people focuses on “Cows in Dairy – 3”.

1. What is the father of a calf called?
a) bull
b) cow
c) calf
d) vache
View Answer

Answer: a
Explanation: The mature male of the species is called a ‘bull’. It is the father of calf.
advertisement

2. What are the tiny cells in a cows udder called?
a) Alveoli
b) Hind
c) Leg
d) Nipple
View Answer

Answer: a
Explanation: An alveolus is composed of a single layer of epithelial cells surrounding a lumen, another section of lactating mammary tissue from a cow. They are tiny cells in cow udder.

3. What is another name for Vitamin C?
a) tartaric acid
b) ascorbic acid
c) tannins
d) malic acid
View Answer

Answer: b
Explanation: Vitamin C is also known as ascorbic acid. It is present in citrus fruits.

4. Which direction should the show person walk in relation to the cow?
a) forward
b) parallel
c) backward
d) front
View Answer

Answer: c
Explanation: The person should walk in a clockwise direction in the ring. It is advised to walk backward as compared to cow during the show.

5. What is the weight of a newborn calf?
a) 70-100 pounds
b) 120 pounds
c) 50-60 pounds
d) 20 pounds
View Answer

Answer: a
Explanation: New born calf weighs around 70-100 pounds. Weight is dependent on nutrition during pregnancy and breed etc.
advertisement

6. The Ayrshire breed of dairy cow first came from what country?
a) Netherlands
b) New Zealand
c) USA
d) Scotland
View Answer

Answer: d
Explanation: The Ayrshire breed is originally from County Ayr, Scotland, before 1800. The adult Ayrshire cow weighs more than 450 to 600 kilograms (990–1,320 lb).

7. The choice of animals to be parents of each new generation. Involves culling cows and selecting bulls is called?
a) classification
b) selection
c) mixing
d) breeding
View Answer

Answer: b
Explanation: Classification is the practice which involves culling and selection of bulls. It helps in the choice of parents of each new generation.

8. What hormone is important in the milking process?
a) Oxytocin
b) Thryoxine
c) Tri-iodothyronine
d) Parathyroid hormone
View Answer

Answer: a
Explanation: Before milking, less than 20% of the milk yielded by dairy cows is stored within the cistern, where it is immediately available for removal. Most of the milk is available for the milking machine only after milk ejection, which occurs in response to tactile teat stimulation and oxytocin release.

9. The lack of which vitamin causes rickets?
a) vitamin A
b) Vitamin E
c) Vitamin D
d) Vitamin K
View Answer

Answer: c
Explanation: Lack of vitamin D results in reduced absorption of calcium and phosphorus. Difficulty maintaining proper calcium and phosphorus levels in bones can cause rickets. Symptoms include delayed growth, bow legs, weakness and pain in the spine, pelvis and legs.
advertisement

10. When showing calves and heifers where should the hind foot nearest the judge be when the animal is posed?
a) one half step back
b) no space
c) 2 steps back
d) 3 steps back
View Answer

Answer: a
Explanation: When posing and showing a dairy animal, stay on the animal’s left side and stand. For cows and springing heifers, the hind leg nearest the judge should be. Hind foot must be one and a half foot back.

11. What are the two methods calves can acquire protection against disease?
I. Passive immunity from absorption of antibodies found in first milk colostrums
II. active immunity in which the calf manufactures its own antibodies
a) I only
b) None
c) II only
d) I and II
View Answer

Answer: d
Explanation: There are two ways to acquire immunity i.e. active immunity and passive immunity. Passive immunity from absorption of antibodies found in first milk colostrums, active immunity in which the calf manufactures its own antibodies.

12. What is a calf over six months of age called?
a) adult
b) mature
c) heifer
d) bull
View Answer

Answer: c
Explanation: Heifer is a young cow over one year old that has not produced a calf. Heifers are female cows that have not yet given birth to a calf. Farmers can raise heifers for dairy or for meat.

13. When considering sire selection, what does repeatability measure?
a) accuracy of sire’s Predicted Difference(P.D.)
b) efficiency
c) totality
d) result
View Answer

Answer: a
Explanation: Accuracy of sire’s PD plays an important role during sire selection. It measures repeatability.
advertisement

14. What management practice helps prevent navel ill in newborn calves?
a) dipping foot
b) dipping navel in iodine
c) ethylene treatment
d) milking
View Answer

Answer: b
Explanation: – Consistent use of navel dip for newborn heifer calves using a recommended protocol. This practice helps preventing infection in the newborn.

15. What is the condition called which results from a lack of Vitamin E in the diet?
a) black muscle disease
b) grey muscle disease
c) white muscle disease
d) brown muscle disease
View Answer

Answer: c
Explanation: Nutritional muscular dystrophy (NMD) or white muscle disease is caused by a deficiency of vitamin E, selenium.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Dairy Engineering.

To practice all areas of Dairy Engineering for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn