CSS Questions & Answers – Precise Positioning of Elements

«
»

This set of CSS Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Precise Positioning of Elements”.

1. Which of the following CSS Property controls how an element is positioned?
a) position
b) set
c) static
d) fix
View Answer

Answer: a
Explanation: Controls how an element is positioned. When set to absolute or fixed, the element is removed completely from the normal flow of the document. When set to relative, the element is moved relative to its position in the normal flow, but a space is left where it would normally have been. The default value, static, means the element remains in the normal flow and is not positioned.
advertisement

2. Which of the following CSS Property specifies the top offset of a positioned element?
a) top
b) up
c) reverse
d) fix
View Answer

Answer: a
Explanation: Self-explainatory.

3. Which of the following CSS Property Specifies the left offset of a positioned element?
a) right
b) left
c) bottom
d) up
View Answer

Answer: b
Explanation: Self-explainatory.

4. Which of the following CSS Property sets the stacking order of positioned elements?
a) x-index
b) y-index
c) z-index
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Self-explainatory.

5. Which of the following CSS Property Defines the area of an absolutely positioned element that remains visible?
a) clamp
b) clip
c) visibility
d) static
View Answer

Answer: b
Explanation: Self-explainatory.
advertisement

6. Which of the following CSS Property specifies whether the labels for an element’s list items are positioned inside or outside the “box” defined by the listed item?
a) list-style
b) list-position
c) list-style-position
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation:

Syntax: list-style-position: inside | outside

7. Which of the following CSS Property defines the x-coordinate of the background-position property?
a) background-position-x
b) background-position-y
c) background-x-axis
d) background-y-axis
View Answer

Answer: a
Explanation:

Syntax: background-position-x: length | percentage | left | center | right

8. Which of the following CSS Property specifies the position of the mask?
a) mask
b) mask-position
c) mask-origin
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Syntax:
mask-position: xpos ypos.
advertisement

9. Which of the following CSS Property specifies the x-coordinate in the position of the mask?
a) mask-x
b) mask-x-origin
c) mask-position-x
d) mask-origin-x
View Answer

Answer: c
Explanation:

Syntax:
mask-position-x: length | percentage | left | center | right

10. Which of the following Microsoft-introduced property defines the position of underlining set by the text-decoration property?
a) text-underline
b) text-underline-origin
c) text-underline-position
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Self-explainatory.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – CSS.

To practice all areas of CSS, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn