C# Questions & Answers – Fundamental of Networking

«
»

This section of our 1000+ C# MCQs focuses on Fundamentals of Networking in C# Programming Language.

1. Which namespace is mostly preferred for the operation of networking in C#?
a) System.Web
b) System.in
c) System.Net.Mail
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Networking support is contained in several namespaces defined by the .NET Framework. The primary namespace for networking is System.Net. It defines a large number of high-level, easy-to-use classes that support various types of operations common to the Internet. Several namespaces nested under System.Net are also provided. Example: System.Net.Mail.
advertisement

2. Which of the following are the classes defined by the namespace System.Net?
a) Cookie
b) CookieContainer
c) FileWebRequest
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

3. Which of the following are the interfaces defined by the namespace System.Net?
a) IAuthenticationModule
b) HttpWebRequest
c) WebProxy
d) HttpResponseHeader
View Answer

Answer: a
Explanation: WebProxy and HttpResponseHeader are namespaces and enumerations.

4. Which of the following are the classes that support the standard HTTP protocol?
a) HttpWebRequest
b) HttpResponseHeader
c) HttpRequestHeader
d) HttpStatusCode
View Answer

Answer: a
Explanation: The derived classes that support the standard HTTP protocol are HttpWebRequest and HttpWebResponse.
advertisement

5. Which of the following class/classes supports the task of uploading and downloading the file?
a) WebRequest
b) WebResponse
c) WebClient
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: If we only need to upload or download a file, then WebClient is often the best way to accomplish it.

6. How many ports of TCP/IP are reserved for specific protocols?
a) 10
b) 1024
c) 2048
d) 512
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

7. How many bits are present in a single IP address?
a) 8
b) 16
c) 32
d) 64
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

8. Which of the following is the full form of DNS?
a) Data Network Service
b) Data Name Service
c) Domain Network Service
d) Domain Name Service
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

9. Which of the following classes is used to encapsulate IP address and DNS?
a) DatagramPacket
b) URL
c) InetAddress
d) ContentHandler
View Answer

Answer: c
Explanation: InetAddress class encapsulates both IP address and DNS. We can interact with this class by using the name of an IP host.

10. Which of the following are the protocols defined by .NET runtime?
a) HTTP
b) HTTPS
c) File
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The .NET runtime defines HTTP, HTTPS, file, and FTP protocols. Thus, if we specify a URI that uses HTTP prefix, we will automatically receive the HTTP-compatible class that supports it. If we specify a URI that uses FTP prefix, we will automatically receive the FTP-compatible class that supports it.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – C# Programming Language.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn