Symmetric Ciphers Questions and Answers – Pseudorandom Number Generators and Stream Ciphers – II

«
»

This set of Cryptography Test focuses on “Pseudorandom Number Generators and Stream Ciphers”.

1. Which mode is less prone to decryption : PRNG using CTR / PRNG using OFB?
a) OFB
b) CTR
c) Both are equally prone
d) Both can’t be decrypted
View Answer

Answer: b
Explanation: CTR mode is more prone than the OBF mode.

2. ANSI X9.17 uses a seed of size
a) 56 bits
b) 64 bits
c) 32 bits
d) 128 bits
View Answer

Answer: b
Explanation: The seed in ANSI X9.17 is of 64 bits and the randomly generated keys are of size 56 bits.

3. How many 3DES blocks are present in the ANSI X9.17 PRNG?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: b
Explanation: There are 3 3DES blocks in the ANSI X9.17 PRNG.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. How many DES encryptions take place in the ANSI X9.17 PRNG?
a) 3
b) 6
c) 9
d) 12
View Answer

Answer: d
Explanation: Since there are 3 block, 12 DES encryptions take place.

5. How many keys are used in the ANSI X9.17 PRNG?
a) 3
b) 2
c) 4
d) 6
View Answer

Answer: a
Explanation: 2 keys are used for the 3DES Encrypt Decrypt Encrypt method.

6. Which of the following PRNGs is used in most recent Intel Chips?
a) ANSI X9.17 PRNG
b) NIST CTR_DRBG
c) ANSI standard X9.82
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: NIST CTR_DRBG is the PRNG used in most Intel Chips.

7. For the NIST CTR_DRBG , Seed length =
a) Output Block Length
b) Reseed Interval
c) Reseed Interval + Output Block Length
d) Output Block Length + Key Length
View Answer

Answer: d
Explanation: Seed length = Output Block Length + Key Length
advertisement

8. The CTR mode uses a Key K and an Initial Vector V. The Intel Digital Random Number generator has these values initially as
a) K = 0 ; V = 1
b) K = 0 ; V = 0
c) K = 1 ; V = 1
d) K = 1 ; V = 0
View Answer

Answer: b
Explanation: K = 0 ; V = 0 for Intel Digital Random Number generator. (Initial Values)

9. What is the Seed length (seedlen) length for AES-192 ?
a) 428
b) 384
c) 320
d) 512
View Answer

Answer: c
Explanation: Seed length = Output Block Length + Key Length = 128 + 192.
advertisement

10. What is the Seed length (seedlen) length for 3DES?
a) 284
b) 260
c) 232
d) 216
View Answer

Answer: c
Explanation: Seed length = Output Block Length + Key Length = 64 + 232.

11. The Generate function precedes the Update phase in CTR_DRBG.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The Generate function comes after the Update Phase function.

12. With reference to stream ciphers, the output of the generator is called
a) Byte Stream
b) Re-Seed Interval
c) Key Length
d) Keystream
View Answer

Answer: d
Explanation: The generator produces the Keystream.

13. Which of the following is not a valid design parameter to be considered in designing stream ciphers?
a) Keystream should be truly as random as possible
b) Encryption sequence should have a large value
c) Output of the PRNG (the key) should be sufficiently large
d) All of the mentioned are valid points that should be considered while designing stream cipher blocks
View Answer

Answer: d
Explanation: a, b and c are all valid design parameters.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Cryptography and Network Security.

To practice all areas of Cryptography for various tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.