Symmetric Ciphers Questions and Answers – RC4 and RC5 – I

«
»

This set of Cryptography Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “RC4 and RC5”.

1. Which of the following is true for the RC5 algorithm?
i) Has variable number of rounds
ii) Has fixed Key length
iii) High memory Requirements
iv) Uses only primitive computational operations commonly found on microprocessors

a) i) and iv)
b) i) ii) and iv)
c) iv)
d) i) ii) and iii)
View Answer

Answer: a
Explanation: RC5 algorithm can have a variable key length and requires low amount of memory.

2. What are the allowable values of word size in bit for RC5 algorithm?
a) 16, 32
b) 16, 32, 64
c) 8, 16, 32
d) 16, 32, 48
View Answer

Answer: b
Explanation: Word sizes in bits for RC5 algorithm can be 16, 32 or 64.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

3. The number of rounds in RC5 can range from 0 to _____________
a) 127
b) 63
c) 255
d) 31
View Answer

Answer: c
Explanation: Number of Rounds range from 0 to 255.

4. The standard/nominal version of the RC5-w/r/b has parameters w/r/b as
a) 32/18/16
b) 16/18/16
c) 32/12/16
d) 32/16/18
View Answer

Answer: c
Explanation: Nominal/Standard version is RC5-32/12/16.
-i.e. 32-bit words, so encrypts 64-bit data blocks
-using 12 rounds
-with 16 bytes (128-bit) secret key.

5. The total number of subkeys t used in the RC5 algorithm is given by the formula (r corresponds to number of rounds)
a) t=2r+4
b) t=2r
c) t=2r+2
d) t=2r-2
View Answer

Answer: c
Explanation: The total number of keys used in the RC5 algorithm is given by the formula t=2r=2.

6. RC5 uses 2 magic constants to define their subkeys. These are
a) Base of natural Logarithm and Golden ratio
b) Base of natural Logarithm and Pi
c) Golden Ratio and Pi
d) Pi and Golden Ration
View Answer

Answer: a
Explanation: The initialize operations makes use of magic constants defined as follows:
P_w=Odd[(e-2) 2w].
Q_w=Odd[(φ-1) 2w].
advertisement

7. The value of the base of natural logarithms is
a) e= 2.7073
b) e= 2.7183
c) e= 3.7183
d) e= 1.7273
View Answer

Answer: b
Explanation: The base of natural log i.e. ‘e’ has a value 2.7183.

8. The value of the golden ratio is
a) ᶲ =2.618
b) ᶲ =1.622
c) ᶲ =1.743
d) ᶲ =1.618
View Answer

Answer: d
Explanation: The value of the golden ratio is 1.618.
advertisement

9. In RC5, the initialization operations makes use of magic constants defined as follows:
P_w=Odd[(e-2) 2w].
Q_w=Odd[(φ-1) 2w].
What is the hexadecimal value of Pw for word size of 16 bits?
a) B7DF
b) B7D4
c) B7E1
d) B6E2
View Answer

Answer: c
Explanation: Pw is B7E1 for ‘w’ of the size 16 bits.

10. In RC5, the initialization operations makes use of magic constants defined as follows:
P_w=Odd[(e-2) 2w].
Q_w=Odd[(φ-1) 2w].
What is the hexadecimal value of Qw for word size of 32 bits?
a) 9D3779B4
b) 9D7779F9
c) 9E36D9B2
d) 9E3779B9
View Answer

Answer: d
Explanation: Pw is 9E3779B9 for ‘w’ of the size 32 bits.

11. Calculate the number of subkeys required in RC5 for 18 rounds of computation.
a) 40
b) 38
c) 36
d) 34
View Answer

Answer: b
Explanation: Using the formula t=2r+2 we get number of subkeys as 38.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Cryptography and Network Security.

To practice all areas of Cryptography and Network Security, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.