Data Integrity Algorithms Questions and Answers – CCM, GCM and Key Wrapping – II

«
»

This set of Cryptography Questions & Answers for entrance exams focuses on “CCM, GCM and Key Wrapping”.

1. In GCM, we define S as S = GHASH(A||0^v||C||0^u||[len(A)]||[len(C)]). What is v defined as?
a) 64 ceil[len (A)/128] – len (A)
b) 64 ceil[len (C)/128] – len (C)
c) 128 ceil[len (A)/128] – len (A)
d) 128 ceil[len (C)/128] – len (C)
View Answer

Answer: c
Explanation: v = 128 ceil[len (A)/128] – len (A).
advertisement

2. When the length of the IV is not 96, then
a) we append the rest of the bits with 1*0 to make it 128 bits
b) we append the rest of the bits with 0*1 to make it 128 bits
c) we append the rest of the bits with 1*0 to make it 256 bits
d) we append the rest of the bits with 0s to make it 128 bits
View Answer

Answer: d
Explanation: If the length of the IV is not 96 then we append the rest of the bits with 0s to make it 128 bits. This is the first step followed by appending 64 bits furthermore and then performing the GHASH function.

3. Which is not true for Key-Wrapping?
a) Used for small Plain Texts
b) It has a relatively higher throughput than other modes
c) It has block size of 64 bits
d) It has n+1 cipher blocks, for n plaintext block
View Answer

Answer: b
Explanation: Key-Wrapping has a lower throughput than other modes.

4. What is the value of A (0)?
a) F9*
b) A9*
c) A6*
d) F6*
View Answer

Answer: c
Explanation: The size of A(0) is 64 bits and it has A6* as the basic hex value.
advertisement

5. The cipher block is one block longer than the plaintext to accommodate the IV.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The cipher blocks has n+1 cipher blocks, for n plaintext blocks.

6. The key Wrapping Algorithm provides confidentiality and data integrity.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true.

7. Which of the following is a valid disadvantage of the PRNG based on MAC function?
a) It has a high throughput
b) It takes twice the execution time
c) It is hardware intensive and can only work on high end processors
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: It takes twice the execution time, because HMAC involves two executions of the underlying hash function for each output block.
advertisement

8. “Specify in the correct order (from top to bottom), which Pseudo Random Number Generation schemes are represented here?
i)
m = [ n/outlen] w_o = V
W = the null string
For i = 1 to m
w_i = MAC(K,w_i-1)
W = W || wi
Return leftmost n bits of W
ii)
m = [n/outlen] W = the null string
For i = 1 to m
w_i = MAC(K,V || i)
W = W || w_i
Return leftmost n bits of W
iii)
m = [n/outlen] A(0) = V
W = the null string
For I = 1 to m
A(i) = MAC (K,A(i-1))
w_i = MAC (K, a(I) || v)
W = W || w_i
Return leftmost n bits of W”

a) NIST SP 800-90 ; TLS/WTLS ; IEEE 802.11
b) TLS/WTLS ; NIST SP 800-90 ; IEEE 802.11
c) IEEE 802.11 ; NIST SP 800-90 ; TLS/WTLS
d) NIST SP 800-90 ; IEEE 802.11 ; TLS/WTLS

View Answer
Answer: d
Explanation: The correct order is NIST SP 800-90 ; IEEE 802.11 ; TLS/WTLS.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Cryptography and Network Security.

advertisement

To practice all areas of Cryptography for entrance exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn