Symmetric Ciphers Questions and Answers – Principles of PRNG – II

«
»

This set of Cryptography Interview Questions and Answers for experienced focuses on “Principles of PRNG”

1. Which among the following cannot be used in the case of stream ciphers?
a) TRNGs
b) PRNGs
c) PRFs
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: TRNGs are not practical for stream ciphers.
advertisement

2. A stream cipher key is usually of size ___ or 128 bits.
a) 56
b) 64
c) 54
d) 48
View Answer

Answer: c
Explanation: A stream cipher key is usually of size 54 or 128 bits.

3. Which among the following has the lowest bitrate ?
a) PRF
b) TRNG
c) PRNG
d) All have the same bitrate
View Answer

Answer: b
Explanation: TRNGs are the slowest. The mechanism used to generated True Random numbers may not be able to generate bits at a rate sufficient to keep up with the application requiring the random bits.

4. RC4 was built on the sole purpose of generating random bits i.e. to act as a PRNG.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. RC4 is a purpose built algorithm.
advertisement

5. Maurer’s Universal Statistical Test is –
a) a test to determine whether the number of runs of ones and zeros of various lengths is as expected
b) a test to detect if a sequence can be significantly compressed without loss of information
c) a test to determine whether the number of ones and zeros in a sequence is approx the same as in a truely random o/p
d) a test for the check of evenness in the 1s and 0s
View Answer

Answer: b
Explanation: Maurer’s Universal Statistical Test is a test to detect if a sequence can be significantly compressed without loss of information.

6. Runs Test is
a) a test to determine whether the number of runs of ones and zeros of various lengths is as expected
b) a test to detect if a sequence can be significantly compressed without loss of information
c) a test to determine whether the number of ones and zeros in a sequence is approx the same as in a truely random o/p
d) a test for the check of evenness in the 1s and 0s
View Answer

Answer: a
Explanation: Runs Test is a test to determine whether the number of runs of ones and zeros of various lengths is as expected.

7. Frequency Test is
a) a test to determine whether the number of runs of ones and zeros of various lengths is as expected
b) a test to detect if a sequence can be significantly compressed without loss of information
c) a test for the check of evenness in the 1s and 0s
d) a test to determine whether the number of ones and zeros in a sequence is approx the same as in a truely random o/p
View Answer

Answer: d
Explanation: Frequency Test is a test to determine whether the number of ones and zeros in a sequence is approx the same as in a truely random o/p.
advertisement

8. We should not be able to determine the seed from any previous knowledge of the bits sequence. This is the property of backward unpredictability.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true.

9. Forward Unpredictability is a property when the seed is unknown, and the next output bit is the sequence should be unpredictable.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Cryptography and Network Security.

advertisement

To practice all areas of Cryptography for interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn